Начало на реферати

Основни компютърни компоненти


улесняващи потребителя, функции. Може да бъде и безжична, но е на по-висока цена и е нужен допълнителен приемник, включващ се към системното устройство.

Мишката (Mouse) представлява входно устройство, възпроизвеждащо движението й по гладка повърхност върху екрана. С нейна помощ можем да избираме елементи от предварително създадени менюта с команди. Улеснява работата в графична среда. Може да е механична с топче от долната си страна (замърсява се лесно) или оптична най-често ползваният вариант. Има и радиомишки, безжични варианти и т.н. Биват с един, два или три бутона.Често имат и топче за превъртане, наречено скролер. Варианти на мишки, които са само едно топче, движещото се с ръка или прозорче, по което пръстът очертава посоката на движение на показалеца по екрана (често при преносимите компютри), наричаме съответно трекбол и трекпад.

Принтер наричаме печатащото устройство, извеждащо информацията от компютъра на хартиен носител или фолио. Основно различаваме три вида: матрични много шумни, ниско качество на изображението, използват омастилена лента при печата; мастилено-струйни използват бързосъхнещо мастило, което се изпръсква под голямо налягане. Позволява качествено, цветно изображение, като последното се получава чрез различни комбинации на смесване само на трите основни цвята червен, зелен и син. Някои касети могат да се презареждат с мастило или се купува изцяло нова. Принтерът е евтин, но консумативът е скъп; лазерен качествен и бърз. Използва като средство за отпечатване на изображението (консуматив) черно, прахообразно вещество, наречено тонер, който също е скъп. Заедно с мастиления са най-ползвани в практиката. Разделителната способност (в dpi) и скоростта на печат са също важни характеристики, определящи избора на принтер.

Скенер наричаме входно устройство за графична информация. Биват ръчни и стационарни. Всяка информация, въведена чрез скенер, се възприема като картина, т.е. ако сканираме текст, той няма да може да се редактира, защото ще е като снимка. За целта се ползват специални програми за оптично разпознаване на текст, позволяващи той да се възприема като такъв. Най-добрите разпознават над 16 000 000 цвята. Отново разделителната способност (в dpi) е важна характеристика, като по-голямата такава е гаранция за по-качественото сканиране на изображението.
Микрофон входно устройство за глас.
Тонколони и слушалки изходни устройства за звук.
Web- камера входно устройство за предаване на образа в реално време. Използва се например при видео-конференции.

Основни компютърни компоненти facebook image
Публикувано от: DELKA STOYKOVA

Увод във функционалното програмиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.