Начало на реферати

Основни компютърни компоненти


да се запомнят на други носители твърд диск, дискета, компакт-диск или др. За съвременен компютър, стойностите за RAM се движат в интервала 128-1024 МВ. Всяка подмяна на хардуерни компоненти в един компютър с цел осъвременяването му, наричаме ЪПГРЕЙД (Upgrade). Всяко обновяване/актуализация на програмите в него, наричаме ЪПДЕЙТ (Update). Кеш това е специален тип много скъпа памет, затова само малки количества от нея се слагат към твърдия диск или процесора на компютъра с цел ускоряване на работата му.

Твърдият диск (HDD Hard disk drive) e херметически затворен в кутия и е мястото, където информацията се съхранява трайно. Капацитетът му се измерва в GB, като нормално е да е между 80 и160 GB в един съвременен компютър. Възможно е дискът логически да се разделя на няколко независими дяла, като така се имитира наличието на няколко самостоятелни устройства.

Флопи-дисковото устройство (FDD- Floppy Disk drive или само флопи) е устройството за работа с дискети преносими носители на информация, удобни, но с малък капацитет (1.44МВ) и поради това постепенно отпадащи от употреба.
CD (Compact-disk компакт диск) е масовият използван преносим носител на информация. Капацитетът му обикновено е 750 МВ. Записът е на оптичен принцип. Ако дискът е от тип CD-R, той позволява еднократен запис или в рамките на няколко отделни сесии (поредни записи) може да се позапълни, но не позволява изтриване на данните от него /по-точно, те могат да се обявят за изтрити, с което стават вече недостъпни, но в действителност не освобождават място/. CD-RW позволява многократен запис и се ползва по начина, по който до скоро се употребяваше дискетата. DVD е друг тип оптичен диск, който има капацитет до 17 GB, но се ползва двустранно, за разлика от компакт-диска и лазерът, извършващ записа и четенето от него е с друга, по-къса дължина на вълната. Затова CD може да бъде прочетено от DVD устройство, но DVD диск не може да се разпознае от CD-ROM устройство. Устройствата могат да са само четящи или и позволяващи запис. Съществуват и комбинации от DVD-четец и CD записвачка, наречени Combo-устройства.

Монитор това е другият важен компонент на компютърната система, екранът, на който виждаме резултата от работата си. Той е стандартното изходно устройство. Различаваме два основни вида с електронно-лъчева тръба (CRT - монитори) и LCD с течни кристали, който е с по-малки размери и по-щадящ зрението. Мониторите се характеризират с дължината на диагонала си, измерен в инчове (както при телевизорите). Важна е и тяхната честота, измерена в херци и показваща скоростта на опресняване на екранното изображение. Колкото е по-голяма, толкова дразнението за очите е по-малко. 75-110 Hz са нормални стойности. Разделителната им способност, измерена в dpi (Dots per inch) показва гъстотата на пикселите екранните точки. По-голямата е гаранция за по-фино изображение.

Клавиатурата (Keyboard) е стандартното входно устройство , чрез което подаваме на компютъра данните за обработка. Представлява клавишен блок. Съществуват различни дизайни, включващи и допълнителни бутони с всякакви,

Основни компютърни компоненти facebook image
Публикувано от: DELKA STOYKOVA

Увод във функционалното програмиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.