Забравена парола?
Начало на реферати

ОлигофренияПонятието олигофрения е въведено в медицината от Хипократ и в буквален превод означава малоумие. Правилно е обаче да се и названието слабоумие.

Олигофреничните състояния се схващат като задръжка и недоразвитие само на паметта и логическото мислене, но всъщност при олигофрениите основателно се говори за общо психично и телесно недоразвитие.

При олигофренията се открива многолика симптоматика поради едновременно засягане на психиката, централната нервна система, и ендокринните жлези. Приблизително в една четвърт от случаите се наблюдават неврологични симптоми като парези, парализи, торзионни спазми, епилепсни припадъци. В голям процент от случаите се установяват черепни и скелетни малформации, както и разни атрофии на краиниците.

Прието е според степента на психичното смущение олигофрениите да се разделят на три степени , подредени от най- тежките към най- леките случаи в следния ред: идиотия, имбецилност, дебилност.

ИДИОТИЯ: Както показва и самото название хората с диагноза идиотия са невградими в социалната среда на здравите.Двете най- вайни отлики на идиотията са пълна невключаемост в общуване, трудов или образователен процес и липса на говор. Дълбоката идиотия се характеризира с почти пълна липса на психични функции.

ИМБЕЦИЛНОСТ: Имбелцилността е втората степен на олигофрения. Тя е по- богата откъм психични прояви. В повечето случаи е запаззена рефлексната дейност. Имбецилите могат да усвоят редица хигиенно- битови навици. Те се научават да говоряти въпреки необходимостта от огромни усилия биха могли да се наъчат да четат и пишат, дори усвояват елементарни аритметични действия с помощта на пръстите. Говорът им се отнася до най- обикновени конкретни предмети, изреченията им са граматично неправилно построени и къси. Забелязват се известни нарушения в произношението като и заекване, пелтечене, както и неясно, завалено и закрито произношение, стигащо до дизартрия. Абстрактното мислене при тях е невъзможно, тъй като запасат от представи при тях е ограничен.

Понякога имбецилите показват изненадващи за общото им състояние знания, но при поставянето кръстосани въпроси се установява, че знанията им са механични. Н ай- често става въпрос за запомнени имена и факти, без обаче те да са логически осмислени и свързани с останалия беден опит на имбецила. Тези

Олигофрения facebook image
Публикувано от: Георги Тодоров

Подобни материалиОлигофрения 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.