Начало на реферати

Охлаждане на CPU


Охлаждане на CPU : как и защо


Всеки от нас, който се е опитал да изстиска няколко (десетки, стотици, хи опс :) ) мегахерца в повече от стария си процесор, знае кой е най-големият враг на успешния овърклок - това е прегряването на процесора. Всеки процесор има някаква граница на преускоряване след която той не може да работи (както и трабантчето не може да лети), като при някои модели тя е близо до тази скорост на която го купуваме от магазина, а при други е по-далече. Но ние никога не можем да я достигнем тази максимална негова скорост (в домашни условия), защото с увеличаване на мегахерците се увеличава и отделената топлина, а полупроводниковите елементи, от които е изграден всеки процесор могат да работят само в определени температурни граници - надхвърлим ли ги, компютърът забива. Такова забиване поради недобро охлаждане може да се получи и в обикновена система, без да сме правили овърклок. Това се получава, защото в съвременните компютърни конфигурации освен процесора, и видеокартата, и дънната платка, и харддиска генерират топлина - много повече от тази която би се получила при една система отпреди 1-2 години - затова ако топлината не се извежда ефективно от кутията, ефектът ще бъде същия. Какво да правим в такъв случай? Да започнем с охлаждането на процесора. Има няколко вида охлаждане - въздушно, с помощта на радиатор и вентилатор, има водно (или с друга течност) - с помощта на устройство, наречено топлообменник в което постоянно тече вода която загрявайки се охлажда процесора и накрая има охлаждане с така наречения peltier елемент.

Въздушно охлаждане


Най-достъпен и широко разпространен е първия метод на охлаждане. Той обаче е и най-неефективен. При него вентилатора засмуква въздух, който минава през радиатора, загрява се и после се издухва настрани в кутията.

Доста, хм, примитивно, защото този нагрят въздух, преди евентуално да излезе от кутията загрява въздуха вътре, който обаче на свой ред се използва за охлаждане! Като вземем предвид и другите части на компютъра, които нагряват - получава се, че въздухът, който трябва да приема топлината от процесора вече си е достатъчно топъл. За щастие, в кутията навлиза въздух отвън, който е по-хладен и така се достига до някакво равновесие. От AMD препоръчват, температурата в кутията да бъде не повече от 40С, а температурата извън кутията да е поне със 7С по-ниска от тази вътре за да се получава добро охлаждане.

Ето няколко съвета, ако разчитате на този стандартен метод.

Охлаждане на CPU facebook image
Публикувано от: Кръстинка Божилова

Увод във функционалното програмиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.