Начало на реферати

Обща характеристика на Египет


Първото откритие на съвременната археология е находката на Хауърд Картър на 22 ноември 1922 — той открива гробницата на Тутанкамон. Тя е първата открита гробница, почти незасегната от грабителите на гробници.

У С М И В К А Т А “ Н А Р А М З Е С: Хиляди туристи в южната част на Египет могат да се любуват сутринта на “слънчевата усмивка” на лицето на статуята на Рамзес ІІ в храма Абу Симбел. Лъчите на слънцето падат перпендикулярно на статуята на фараона, създавайки ефекта на “усмивка” на лицето на древноегипетския владетел. Пред храма са били монтирани два огромни екрана, за да може по-добре да се види необикновеното природно явление. От хилядолетия слънцето “кара” статуята да се “усмихва” два пъти в годината – на 22 октомври – деня на възкачването на Рамзес на престола и на 22 февруари – рождения ден на фараона. Смятало се е, че “слънчевата усмивка” ознаменува началото на сезона на урожая и настъпването на зимата.

  1. Антропогенни туристически ресурси:

Столица и най-голям град е Кайро, той е разположен на площ от 435 кв.км.

Обграден е с пустиня от изток, юг и запад и граничи с делтата на Нил на север. През 1998г. населението на Кайро е 6,8 млн.д. - също така включва няколко речни острова, които играят важна роля в градския живот. Той е главният търговски и промишлен център на Египет. Местните промишлености произвеждат - памучен текстил, хранителни продукти, моторни масла, самолети и изкуствени торове. Най-прочутият университет в Кайро е Ал Азхар, най-старият в ислямския свят.

Като главен комерсиален, административен и туристически център, Кайро съдържа много културни институции, бизнес центрове, правителствени офиси, университети и хотели, които заедно създават образец на постоянна дейност.

В самия център на Кайро е площадът Tahrоr Square, разположен на източния бряг. Също така през центъра на столицата е речният остров Zamвlik, върху който са разположени жилищен и търговски квартал, там се намират операта (основана през 1869г.) и Кулата на Кайро (1957). Три моста свързват острова с двата бряга на реката. Островът Al Rawdah, разположен на юг е свързан със столицата чрез два допълнителни моста, докато друг мост на север, поема ж.п. и шосейния трафик се намират Коптически църкви и музеи.

Напояваната периферна част от пустинята на Кайро е предоставена за развитието на предградията на столицата, точно както Хелиополис, разположен на североизток. Други съвременни предградия са разпръснати с наскоро създадени мигрантски махали, които подслоняват градското население, което непрекъснато нараства. Кайро се обслужва от едно интернационално летище, разположено на около 24км. от града. Ж.п. гарата и автобусният терминал са разположени в центъра на Кайро.

П о г о л е м и г р а д о в е: Александрия / 3,8 мил. жители/, Порт Саид / 538 хил.ж./, Суец /488 хил. ж./, Асют /451 хил.ж./, Махала ел Кубра / 431 хил. ж./, Луксор / 422 хил. ж./, Мансура / 420 хил. ж./, Танта / 405 хил.ж./.


Обща характеристика на Египет facebook image
Публикувано от: Огнян Михалев

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.