Начало на реферати

Обща характеристика на Египет


  Често я наричат “каменната библия”. Някои дори претендират, че въз основа на плана на пирамидата, разположението на входовете, коридорите, залите и погребалната камера, могат да проследят цялата история на човечеството. Казват, че въз основа на сведенията, извлечени от Хеопсовата пирамида, някакъв изследовател предсказал, че Първата световна война ще избухне през 1913 г. Той “сбъркал” началото на войната само с една година.

С Ф И Н К С А:Сфинксът е част от некропола в Гиза, разположен на запад от Кайро. Самият Сфинкс представлява статуя, дълга 73 метра, във формата на легнал лъв с човешка глава с прическата на фараоните. Главата може би е изсечена от естествено издигната скала от твърд варовик на платото. Тялото е под повърхността на платото и е направено от по-мек варовик. Друг твърд пласт изгражда основата, като отзад стига до два-три метра, а напред се снижава. Статуята е разположена по оста изток-запад, гледаща на изток. Сфинкса е ограден от открито пространство, което се стеснява към западния край. Има недовършена "полица" в западния край, която е леко издигната, спрямо останалата част.Квадратната сграда, разположена точно пред лапите на Сфинкса е известна като храма на Сфинкса. В съседство се намира друга правоъгълна сграда, наречена храм на Хафра. Той е свързан с пътека, водеща до пирамидата на Хафра. Тя минава точно покрай южната стена на заграждението на Сфинкса.

Н А К Л О Н Е Н А Т А П И Р А М И Д А: Стабилността на пирамидата зависи основно от ъгъла на стените й, което е създало проблем. Долната част е била твърде стръмна и е започнала да се срутва. Вследствие са променили ъгъла, за да я стабилизират. Успели са – все още е здрава след повече от 4500 години. За съседната пирамида обаче, не може да се каже същото. Това е една от последните пирамиди, построени в Египет и е олицетворение на кошмара за всеки фараон. За третата пирамида се смята, че е приютила тялото на мъртвия фараон. Това е първата истинска пирамида. Червеният оттенък на камъка е наложил съвременното име “Червената пирамида”. С височината си от почти сто метра, тя е чувствително по-голяма от стъпаловидната пирамида. По това време, ерата на пирамидите е достигнала своя връх. Древните египтяни са били подготвени – приключили са с експериментите, изчислили са ъглите и са били готови да построят “чудото на чудесата” . Това са Великите пирамиди в Гиза - единственото от седемте чудеса на древния свят, оцеляло до днес.

В Египет има над 20 гробници, повечето, от които са включени в туристическия продукт на почти всички туристически агенции. Ще предоставя кратка, но същевременно доста интересна и мистична информация за една от най- известните гробници в Египет, а именно гробницата на Тутанкамон.

Г Р О Б Н И Ц А Т У Т А Н К А М О Н: Тясната гробница е последният дом на момчето-фараон – най-известният син на Древен Египет. Тя не е била предвидена за гробница на фараон, но е била набързо подготвена с изрисуване на погребални сцени по стените, след като Тутанкамон починал неочаквано на 18 години. Посетим ли тази гробница, ще видим нещо специално - тялото на Тутанкамон е оставено във вътрешността на гробницата, в оригиналния саркофаг. Усещането от близостта на този велик син на Египет, е невероятно.

Обща характеристика на Египет facebook image
Публикувано от: Огнян Михалев

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.