Начало на реферати

Обща характеристика на Египет


Заема площ близо 1млн. кв. км. Разделена е на четири главни региона: Долината на река Нил и делтата, Западната пустиня, Източната пустиня и полуостров Синай.Населението е 52,5 млн.души.

По-голямата част от страната е разположена в Африка, но най-източната част от Египет- полуостров Синай е считан обикновено за част от Азия; той формира единствения земен мост между двата континента. По-голямата част от територията на Египет е пустиня, разделена на две уникални части от реката Нил. Долината и делтата на Нил са двата главно населени района.

Египет има голямо разнообразие от минерални залежи, някои от тях, като злато и червен гранит, са били добивани още от древни времена. Главният минерален ресурс, със съвременна стойност, е нефтът, открит главно в крайбрежните райони на Червено море, в Ел Алмейн,в Средиземно море и Синсинай. Другите минерали включват- фосфати, манган, желязна руда и уран. Земен газ също се добива.

  1. Природни туристически ресурси:

Египет е бил кохерентна етническа общност с история, датираща от 3200г. преди новата ера. Една от първите цивилизации, открила напоителното земеделие, литературата, градския начин на живот и обширни политически структури по долината на Нил. Стратегическото разположение на Египет- между Африка и Азия, и пътят между Средиземноморския басейн, Индия и Китай, го правят център на международна търговия

Споменавайки името Египет първоначално се сещаме за Пирамидите, които са едно от седемте чудеса на света:

П И Р А М И Д И Т Е: Пирамидите в Гиза са построени от Куфу, сина му Хафра и внука му Менковра и притежават перфектни пропорции. Видът и размерът на тези три пирамиди никога не е бил повторен. По-късните пирамиди са били по-малки и зле построени.

Пирамидите в Гиза - студени, могъщи, непристъпни; свидетели на един свят, изчезнал преди 4 хиляди години. Гледайки тези гигантски гробници, човек неволно си спомня крилатия израз на египетската поговорка: “Всичко на земята се бои от времето, но времето се бои от пирамидите”.

  Ненадмината по своето въздействие е Хеопсовата пирамида. За нея се разказват легенди, в нея се търсят скрити символи, създават се фантастични разкази.Тя е обгърната с магии и мистификации. В основата на всичко това стоят нейните поразяващи времеви и пространствени размери.

Пирамидата е строена от 100 хил. души в продължение на 20 години. За изграждането й са използвани 2 300 000 каменни блока, всеки с тегло 2,5 тона. Много внушителни интерпретации могат да се правят на основата на тези сведения. Ето един пример: Ако каменните блокове на Хеопсовата пирамида се подредят един до друг по цялата граница на България, ще се получи крепостна стена с дебелина един метър и височина 2 метра.

Хеопсовата пирамида - титанична мощ, символ на непреходното; грандиозна геометрична абстракция, въплътена в камък за вечни времена. Вън от всякаква мистика, тя може да се приеме като най-ярка илюстрация на знанията и уменията на древните египтяни, в това число и в “емпиричната физика”.

  Тя и до днес си остава чудо! И до днес учените се питат как жреците и архитектите са успели да ориентират страните на пирамидата по четирите посоки на света - отклонението спрямо географския север е малко повече от три ъглови минути. Това е завидна точност, която показва, че египтяните са разполагали с много точни знания. Не случайно някои специалисти разглеждат пирамидата като банка за научна информация - информация за знанията, които са били известни по времето на Хеопс. Френски учени смятат, че Хеопсовата пирамида съдържа информационно послание - чрез нея фараонът Хеопс е завещал своите знания на следващите поколения.

Обща характеристика на Египет facebook image
Публикувано от: Огнян Михалев

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.