Забравена парола?
Начало на реферати

Новите взаимоотношения между световните сили през 1945 1955 г


французите от Виетнам. През 1945 г. избухва нова колониална война, която завършва с разгром за Франция. Предводител на виетнамците е Хо Ши Мин. По късно независимостта си получават Либия, Египет, Тунис, Мароко и Алжир.

Планът Маршал е план за възстановяване и развитие на Европа след Втората световна война с икономическата помощ на САЩ. Обявен е на 5 юли 1947 г. от Дж. Маршал (държавен секретар на САЩ). Влиза в действие от април 1948 г. Приет от правителствата на Великобритания, Франция, Италия, Швеция, Норвегия, Дания, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Австрия, Ирландия, Исландия, Гърция, Швейцария, Турция, Португалия. Планът "Маршал" подготвя икономическата основа за създаване на Северноатлантическия пакт.

През 1949 г. са основани 2 немски държави Федерална република Германия (ФРГ) и Германска демократична република (ГДР).

През 1949 г. във ФРГ се провеждат избори, които се печелят от христяндемократите. За федерален канцлер е избран Конрад Аенауер. Прилагането на американския план "Маршал" за следвоенното възстановяване на Европа допринася за икономическото съживяване на ФРГ. През 1952 г. е преустановена окупацията от САЩ, Великобритания и Франция, а през 1954г. подписан Парижкият договор, който възстановява юридически суверенитета на ФРГ.

В ГДР през 1949 за президент е избран В. Пик, сформирано е временно правителство начело с О. Гротевол и В. Улбрихт. Ръководна роля има Германската социалдемократическа партия, създадена чрез обединяването на комунистическата и социалдемократическата партия (1946). През 1950 ГДР става член на Съвета за икономическа взаимопомощ, през 1955 г. влиза във Варшавския договор.

Корейската война е регионален конфликт, породен от агресията (25 юни 1950) на Корейската народнодемократична република (КНДР) в Република Корея с цел обединение на двете държави. Превзета е столицата на Република Корея - Сеул. Съветът за сигурност на ООН осъжда КНДР като агресор в отсъствието на съветския постоянен представител. САЩ се включват (27 юли) във войната на страната на Република Корея; след настъпление (ноем.) на американската армия линията на фронта се премества на север. В подкрепа на КНДР пристигат китайски доброволци. Усилията на ООН възстановяват фронта на 38-ия паралел (окт. 1951). След преговори е подписано примирие (27 юли 1953). Войната завършва без победител, а страната остава разделена. Суецката криза възниква през 1956 г. в резултат на острата реакция на Великобритания и Франция срещу национализирането на английско-френската компания, която управлява Суецкия канал от Египет (26 юли). На 28-31 юли - двете държави обявяват икономическа блокада на Египет; започват преговори за подготовка на международна конференция и на военна кампания. На 16-22 август е проведена I лондонска конференция с участието на 22 държави за разрешаване на Суецката криза, която завършва без успех. В последвалата военна подготовка (с участието на САЩ) Великобритания и Франция приобщават и Израел. На 16-21 септ. - по инициатива на САЩ се свиква II лондонска конференция, която обсъжда проект за учредяване на Асоциация на страните, ползващи Суецкия канал; Египет го отхвърля. По предварителен план Израел напада Египет на 29 октомври. Великобритания и Франция изпращат ултиматум до двете воюващи страни да прекратят военните действия и да се разположат на двата бряга на Суецкия канал; Египет и Израел го отхвърлят. На 31 окт. - Великобритания и Франция извършват въздушни и морски десанти в

Новите взаимоотношения между световните сили през 1945  1955 г facebook image
Публикувано от: Капка Стойчева

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.