Забравена парола?
Начало на реферати

Новите взаимоотношения между световните сили през 1945 1955 г


Новите взаимоотношения между световните сили през 1945 1955 г.


Втората световна война е най -опустошителната война в човешката история.

В нея вземат участие много страни, но само някои от тях излизат като победителки. След края на този глобален конфликт Велики сили могат да се нарекат Великобритания, САЩ, СССР и Франция.

Въпреки, че е измежду победителките от Втората световна война Франция понася тежки материални и човешки загуби. Една от основните причини за това са множеството битки, водили се на нейна територия.

Цената на победата, която заплаща СССР включва десетки милиони жертви, хиляди разрушени градове и села, унищожение на стопанството и икономиката.

В следвоенния период в страната дълго се възстановява разрушената инфраструктура и икономика.

САЩ и Великобритания дават също много жертви, но това не пречи на Америка да се превърне в световна свръх сила.

Това накратко е състоянието на световните сили след ВСВ.

Студената война, създаването на ООН, деколонизацията, плана Маршал, разделението на Германия, Карибската и Суецка криза, Корейската война са значимите събития, които предопределят новите взаимоотношения между световните сили през периода 1945 1955 г.

Студената война, започнала през 1946г. е открито противопоставяне между Съединените щати и СССР. Директен конфликт с войски между двете свръх сили не се случва, но избухват интензивни икономически и дипломатически борби. На 5 март 1946 г. Уинстън Чърчил произнася реч в град Фултън, щат Мисури (САЩ) за издигането на желязна завеса по границите на източноевропейските страни. Методите, с които се води студената война са методи на пропаганда, диверсионни действия , шпионаж, поддържане на локални конфликти и предизвикване на кризисни ситуации (Суецка, Карибска и Берлинска криза). Студената война е борба между тоталитаризма и демокрацията. Тя продължава до 1991 г. когато се разпада Съветския съюз.

Организацията на обединените нации е създадена на 24 октомври 1945 г. от 51 страни, твърдо решени да запазят световния мир. Основна цел на ООН е спазването на мира и сигурността, а принципите на които се основава са равни права и самоопределяне на народите. Организацията се грижи за постигането на международно сътрудничество в областта на науката, образованието, културата и правата на човека. Тя се занимава и с решаването на глобални проблеми проблема със замърсяването на околната среда, проблема с изхранването на населението, демографския проблем, борбата срещу СПИН.

ООН има шест основни органа. Това са Общо събрание, Съвет за сигурност, Икономически и Социален съвет, Съвет за попечителство, Международен съд и Секретариат. Пет са постоянните членки на организацията Китай, Русия, Великобритания, САЩ и Франция.

След края на Втората световна война в колониите започва процес на деколонизация. Индия първа постига своята независимост през 1949 г. Начело на борбата за независимост застава Индийски национален конгрес, ръководен от Джавахарлал Неру.

На 17 август 1945 г. Индонезия също се провъзгласява за независима страна. Президентът Сукарно образува първото правителство.

Виетнам е френска колония и води тежка колониална война за отделяне, което води до формална независимост през 1945 г., но не и до оттегляне на

Новите взаимоотношения между световните сили през 1945  1955 г facebook image
Публикувано от: Капка Стойчева

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.