Начало на реферати

Митрополитска църква ,,Успение Пресветая Богородично в град Самоков


Теладур) един от най ценните паметници на резбарското изкуство у нас.

С разширението на митрополит Филотей в новия храм се поставят четири престола: централен посветен на Успение Богородично, десен на Св. Иван Рилки, ляв на Св. Великомъченик Харалампий и този във всекидневния молитвен дом на Св. Архангел Махаил. Освещението на основния престол става още през 1715 година и след разширяването на храма не е правено ново. Престолът на Св. Иван Рилски е осветен на 19 октомври 1835 година, а на Св. Харалампий на 25 януари 1837 година.

На запад от църквата, в двора е чешмата с павилиончето (снимка 11,12), точно пред централния вход на Митрополитската църква. Надписът на плочата на чешмата (снимка 13,14), като елемент на декорацията, е датиран от 1870 година. Плочата е от бял мрамор и завършва дъговидно. От двете страни има два мраморни пиластъра. Над чешмата и капителите на пиластрите следва каменен корниз, над него, в средата, има мраморна плоча с дъга от двете й страни.

Днес Митрополитската църква в Самоков продължава да пази духовната история на града творбите на самоковите първомайстори зографи, спомена за църковните творби от величествената епоха на българското Възраждане и величието на духовната сила на българина успял в години на робство да издигне и съхрани този свят паметник на вярата. Стените на тази църква са свидетели на самоковската история и на хубавите, и на лошите моменти. Тези стени са я съхранили в себе си и ако искаш да я научиш само трябва да ги попиташ! Този свят храм, а също така и културен паметник на града, е успял, успява и ще успява и за напред да опазва огъня в душите на самоковци винаги пламнал!

Митрополитска църква ,,Успение Пресветая Богородично в град Самоков facebook image
Публикувано от: Bilyana Tsonkova

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.