Начало на реферати

Международният отзвук за Априлското въстание


Международният отзвук за Априлското въстаниеДоклад на Яна Георгиева уч-ка от 12 „в” клас № 24


Събитията в България намират широк отзвук в цивилизования свят. Той съчетава, от една страна, респекта и възхищението от саможертвата на българите в името на тяхната свобода, а от друга – съчувствието към пострадалите от репресиите, примесено с възмущение и порицание на палачите на българския народ. Извършените от турските власти жестокости скоро стават достояние на световната общественост чрез съобщенията на английски, руски, американски, френски, немски и други журналисти и дипломати. Важна роля за това изиграват дописките на американския протестантски мисионер Едуин Пиърс, на Дженюариъс Макгахан, Юджийн Скайлър, Жан дьо Вестин, княз Алексей Церетелев и др.

По инициатива на руското правителство е създадена международна анкетна комисия за обследване на извършените престъпления. Активна роля в нея играят американският дипломат в Цариград Ю.Скайлър и руският консул в Одрин –княз А.Церетелев. Към анкетьорите се присъединява и кореспондетът на английския либерален вестник „Дейли нюз” Дж.Макгахан, който обнародва серия вълнуващи статии. В резултат на тези информации в Англия се разгръща масово движение на солидарност с българите, насочено срещу консервативното правителство на Б.Дизрели (лорд Биконсфилд) –най-изявения защитник на Османската империя. Огромно впечатление правят брошурите на Уилям Гладстън –водач на английската либерална партия в опозицията –„Уроци по клане” и „Българските ужаси и Източният въпрос”, я който той заклеймява палачите на българския народ и порицава английското правителство като съучастник в извършените престъпления. В цяла Англия опозицията организира протестни събрания и митинги, събират се помощи за пострадалите. В защита на българите пледират видни представители на английската общественост като Чарлз Дарвин и Оскар Уайлд.

В полза на българската освободителна кауза се застъпва и големият френски писател Виктор Юго, който осъжда Османската империя със следните гневни думи: „Трябва да се сложи край на империите, които убиват. Нека обуздаем фанатизма и деспотизма! Стига войни, убийства и кланета!”. Видният френски публицист Емил Жирарден също дава израз на вълненията си, породени от кървавите изстъпления в България. Широко движение на солидарност се разгръща и в Италия. В много италиански градове се организират митинги, създават се комитети за оказване помощ на пострадалите. Най -ярък израз на тези настроения са думите на Джузепе Гарибалди, който в писмо от 10 октомври 1876г. до български емигранти в Букурещ заявява: „Италианският народ храни към вашия народ заслужени симпатии поради неговите злощастия и поради неговия героизъм. Скърбя, че не мога лично да участвам във вашите борби.”

Международният отзвук за Априлското въстание facebook image
Публикувано от: Радка Иванова

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.