Забравена парола?
Начало на реферати

Любен Каравелов- “Маминото детенце”


Любен Каравелов- Маминото детенце

В повестта Маминото детенце Любен Каравелов осмива своите герои, като по този начин иска да покаже на читателите, че неправилните методи на възпитание могат да се превърнат в преки виновници за пропадането на една личност. Най- голямя отговорност за това носят както родителите и училището, така и цялото общество.

Вследствие на неправилното възпитание на Нено и Неновица, лишени от духовни ценности, техния син Никола от разглезено мамино детенце се превръща в напълно деградирала лечност. В резултат от погрешното възпитание, което той получава от родителите си, Никола става неспособен да различава доброто от злото, позволеното от непозволеното, придобива вредни навици като пиянство, започва да пилее спестените пари на своите родители, дори ги ограбва без капка свян. Примитивното обучение в училище и порочното обкръжение от приятели затвърждават негативните му качества. Чорбаджийския син става причина за опропастяването на всички негави близки хора.

Заети да правят живота си по-тих и спокоен, Нено и Неновица не обръщат сериозно внимание на възпитанието на своя син. Те не са способни да откажат нито една от прищевките му , защото смятат, че ньй- важното за него е да му бъдат осигурени материални блага. Липсата на достойни примери от страна на родителите му създават у Николчо чорбаджийско самочувствие и ненавист към по-бедните от него. Грубото и надменно отношение към слугата Иван Нищото и житейската философияна иронично наречената економическа жена, която ткала само три жизнени начала, са единствените му примери за подражание.

Нено и Неновица, наслаждавайки се на тишината и спокойствието в своя дом, не ньмират време да се позаинтересуват с кого дружи синът им. Разбрал, че грешките му остават ненаказани, Николчо започва да прави каквото си иска. Той се сдружава със сина на Хюсеин Ньлбантинът, който също е от онези дечица, които спали да пият, яли да пият и живели да пият. В такава компания Никола окончателно тръгва по пътя на деградацията като личност.

Най- хубавата мома в Казанлък също става жертва на Никола благодарение на своя баща. Той дава дъщеря си на най- големия нехранимайко в града, пренебрегвайки своята воля, ръководен от егоизъм, алчност и жестокост. Чорбаджийския син изоставя жена си сама с две деца. Изгонен от града, той се запилява някъде из Влашко- в Гюргево, дето го храни една циганка.

Неновица също е принудена да бере горчивите плодове на своите неправилни методи на възпитание. Останала без имот и състояние, тя загубва завинаги своя любим син, който не се свени дори да я бие на стари години.

Любен Каравелов- “Маминото детенце” facebook image
Публикувано от: Борис Иванов

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.