Начало на реферати

Към всичко подхождай с любов, иначе няма да разбереш, т.е. да прощаваш


Към всичко подхождай с любов, иначе няма да разбереш, т.е. да прощаваш


„И в шестия ден бог рекъл да направи човека по образ и подобие свое.и
след това бог вдъхнал на човека своето дихание…”
Така според библията са създадени хората. Още в самото начало на своето създаване те са братя по род,кръв и вид , братя,надарени с разум и чувства – да се обичат,работят и да отглеждат с любов децата си.

Любовта е основното нещо, около което се върти светът, защото без любов човечеството е загубено, защото без нея между хората ще има омраза, ненавист и жажда за отмъщение. всичко значимо в света е постигнато чрез любовта. Дори, ако трябва да засадиш едно дръвче, пак ще го направиш с любов. Ако човек не познава любовта , то той е загубен.

Светът е пълен с вражда. Хората се карат защото са обидени и оскърбени, заради клюки и интриги, за пари или имоти, заради служебна надпревара или ревност. И живеят повече или по-малко в ада.Губят душевния си мир, стават раздразнителни, неспокойни, кипят от гневни чувства, нощем не заспиват.

Христос казва:”Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашияг Отец няма да прости съгрешенията ви”.

Прошката е една от най-трудните, но и една от най-великодушните постъпки! Не е лесно обаче нито да дадеш, нито да поискаш прошка, за целта е нужна духовна сила!
За да простим трябва да игнорираме тотално гордостта си...да се смирим... Без смирение, не можем да простим. А без прошка, омразата е непобедима. А е толкова необходимо да простим! Защо ли? За да запазим здрави, непоклатими нравствените си устои. За да запазим цялостта, мирът и красотата на душата си!

Да простиш на ближния си – това е освобождение.Едва когато го извършим, виждаме, че сме се притеснявали напразно за достойнството си, напразно сме си мислели, че прошката е поражение.Много по-недостойно е да таиш в душата си безконечно озлобление.А и нищо не предопределя нашата самота.

Простилият винаги печели.Смирява гордостта си ,но прославя човешкото благородство. Превръща един враг в приятел.

Така побеждаваме истинския враг, който е в самите нас.

Да отидем при другия човек и да му кажем „прощавам ти”.
Дарете си ЛЮБОВ и от този по - голям подарък няма. От взаимната ЛЮБОВ ПО - ГОЛЯМ ПРАЗНИК НЯМА!
За да има любов не е необходимо нищо друго, освен една безкрайна, всеобхватна и всепоглъщаща и всеопределяща ПРОШКА. Всеки може да обича, щом може да прости!
ПРОСТЕТЕ И ОБИЧАЙТЕ!

Към всичко подхождай с любов, иначе няма да разбереш, т.е. да прощаваш facebook image
Публикувано от: Дияна Живкова

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.