Начало на реферати

Коколитофоридите


топлия океан към атмосферата, посредством водните пари, които се кондензират във водни капки. Всички следствия, изброени по-горе, съдействат за по-ефективно предаване на топлината и в края на краищата до по-мощни урагани.

Заплахата от ускоряващия се вреден цикъл на DMS е сериозна. Той е единствения механизъм, който обяснява защо падат все по-интензивни дъждове. Даже в периоди на охлаждане, обилните дъждове продължават да се леят, а ураганите от сезон на сезон са все по-унищожителни.

Източник: Principles of degradation by Dr J Floor Anthoni (2004)  • фитопланктонът затопля планетата

Изследователи от Института по Океанография в Сан Диего, Калифорния, използвали компютърно моделиране и спътникови данни доказали, че слънчевата радиация, която трябва да бъде отразена обратно в космоса, всъщност се поглъща от фитопланктона, като съдейства за глобалното затопляне.

"Нашите разчети показват, че ако го нямаше фитопланктона в океана, щяхме да имаме по-прохладен климат", казва доктор Роберт Фроуин, метеоролог от Института по Океанография, който работи съвместно с доктор Сам Иакобелис над това изследване.

Изследването показало, че радиацията, поета от фитопланктона, повишава глобалните средни температури с 0.06-0.33`С в сравнение с резултатите от компютърно моделиране без фитопланктон.

Това изследване обръща нашите досегашни представи с главата надолу. Според двамата учени плановете за посяване на желязо за да се стимулиране на планктона само ще повиши температурата на океана.

Коколитофоридите facebook image
Публикувано от: Петър Желязков

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.