Забравена парола?
Начало на реферати

Кой е Владислав Варненчик


КОЙ Е ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК?На 10.Х.1444 г. край Варна е разгромена армията на полско-унгарския крал Владислав Ягело. Нанесен е съкрушителен удар върху цяла християнска Европа. Югоизточна Европа се потапя в мрака на многовековно османско робство.

За двата антитурски похода на крал Владислав, за варненската битка и за последиците от нея в нашата и чужда научна и популярна литература е писано много. Недостатъчно обаче е осветлен въпросът за личността на крал Владислав и неговия произход. Може би това се дължи на ранната трагична гибел на краля, едва двадесетгодишен посмъртно получил името Варненчик. Обаче един герой, паднал покосен от еничарски ятаган на българска земя, заслужава да се знае повече за него.

Роден е на 31.Х.1424 г. и е първото дете от брака на полския крал и Велик литовски княз Владислав Ягело и съпругата му София /Сонка/ Холшанска.

Според полския историк от ХV век Ян Длугош, познаващ добре живота в Ягелонския двор, бащата на Варненчик- Владислав бил син на литовския княз Олгерд и Мария , дъщеря на тверския княз от гръцко вероизповедание.Бил наречен Ягело. Най - новите исторически изследвания обаче показват, че Владислав е син не на Мария, която е първата съпруга на Тверския княз, а на втората му съпруга Юлияна.

От 1377 до 1401 г. Ягело е Велик литовски княз, а от 1386 до деня на смъртта си е полски крал. Срещу полската корона и ръката на полската кралица Ядвига, Ягело се покръства, приема християнското име Владислав и се задължава да присъедини Литва към Полша. При Ягело Полша укрепва като държава и разширява своите територии в Литовските земи и Галицка Рус. Безспорно най-голямото завоевание на Полско-литовското кралство обаче е победата над Тевтонския орден на кръстоносците на 15 юли 1410 г. при Грунвалд. Нанесен е удар на политическата и военната мощ на духовенството в Средна и Източна Европа, засилват се значително антицърковното движение и националните стремежи на другите народи извън Полша.

София майката на крал Владислав Варненчик, е четвърта съпруга на Владислав Ягело. Съществуват различия в тълкуването на нейния произход. Някои извори посочват, че тя е рутенска девойка /рутени- древноруско, украинско население, живяло в Западна и Южна Украйна, от двете страни на Карпатите и в Галиция/. Пак в същите извори се споменава, че е от рода на руските вождове. Други източници сочат: кралица София, произхождаща от Литва. Твърденията за нейния руски произход са в противоречие с последните изследвания. Холшанските князе несъмнено принадлежали към княжески род от чисто литовски произход. Първи техен исторически познат прадядо е Олгемунт, а областта, от която са се писали Холшански- Холшани /Олшани/, се намирала в Осмянската околия на югозапад от Крево, следователно на територията на същинска Литва.

Длугош дава по-големи подробности за произхода на София.За неин баща посочва Анджей, син на Иван Киевски княз.Това най-вероятно е същият Анджей, който заедно с баща си Иван Олгемунтович и брат си Семен се заклева през 1401 г. във вярност към краля Ягело. Киевски княз Анджей не е бил, такъв е бил баща му. Анджей е бил само киевски наместник от страна на Литва.

Майката на София била Александра, дъщеря на Димитър Друцки княз /Друцк, Друтеск, Дружеск древноруски град, възникнал през Х век в състава на Полоцкото

Кой е Владислав Варненчик facebook image
Публикувано от: Росен Росенов

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.