Начало на реферати

Кой е Дон Кихот?


Какво означава дон Кихот за съвременния човек - лудост, безрасъдство или просто разочарование? Лудост, защото един мъж в края на годините си е решил да изостави всички удобства, за да гони въображаеми врагове и защитава остарял морал. Безрасъдство, защото стара кранта и леген за шлем е просто нелепа гледка, а не рицар. Разочарование, защото въпреки всичко, което е изтърпял в името на рицарския орден, той остава с празни ръце. Как изглежда това в очите на съвременния човек? Съвременният човек, който е вечно в движение, винаги с трезвен ум и постоянно наясно с новините от света.


След този преглед, не му остава нищо друго, освен да прочете следващата книга, да направи още пари и да ги изхарчи. Но на кой му хрумва да погледне на отсрещния ъгъл и да види някой просяк, чийто живот е досущ, като на дон Кихот. Всички толкова сме свикнали с тази гледка, че дори не се замисляме колко много си приличат. Дон Кихот умира свободен, просякът умира свободен също, а ние умираме ли по същия начин? Дали до последния момент не мислим за всички тези неща, които са ни тормозили цял живот, дали не си представяме след смъртта същото, което е било и приживе? Не, ние нямаме време за това, времето е пари, нали?


Всеки иска да бъде цар за един ден, но си остава глупак за цял живот. Всеки иска да полети, но на никой не му стиска да опита. Как тогава могат хората да разберат дон Кихот? Като прочетат анализите направени от хора, които казват това, което трябва да бъде чуто? В джунглата на безразличието, всеки получава наготово това, за което може да си плати. Нито повече, нито по-малко, колкото пари имаш, толкова струваш.


Все пак трябва да се съобразяваме с времето, в което живеем, нали?


За разлика от дон Кихот, на който му е омръзнало да се съобразява с времето. Въпреки възрастта си, въпреки всички лекари, той тръгва на кръстоносен поход, който е предварително обречен. Не се обърквайте, че е луд, напротив в неговите очи всички останали са луди. Дори успява да промени Санчо Панса от луд във вярващ, защото той не цели да промени света, той просто иска да промени това, което не смята за правилно. Използва рицарството, просто като предлог за главната си цел, а именно да достигне свободата. Не да бъде независим или различен, да бъде свободен. Колко от хората на тзаи земя искат да бъдат свободни? Колко от хората на тази земя искат са повярвали, че могат да бъдат свободни? Според мен не са много!


Малко се осмеляват да поемат по стъпките на дон Кихот, още по-малко стигат до края, но не си ли струва услията, през които те минават? Свободата не струва ли повече от парите и присмеха на другите? Колко от нас са готови да напуснат удобното леговище на безразличието и открито да защитят това в което вярват, на всякаква цена? Колко са готови да се бият с машините? Колко са готови да загубят всичко, което имат, за да спечелят единствената битка, която водим?


Не мисля, че са много, надявам се, че поне има такива. Надеждата и вярата са единствените оръжия на дон Кихот, и с тях той е успял да победи! Спечелил е, не защото е станал рицар, а защото е успял да промени поне още един заблуден човек. Това е победа над цялото общество и не мисля, че Сервантес е имал за цел да се подиграе с рицарите, целта му е била да се надсмее над идеалите на всички останали. По този начин, той се е опитал да промени обществото като цяло, а не да го накара да спре рицарски романи. Създал е един герой, който е вдъхновил много хора. За нас остава само да чакаме такъв герой, който също както дон Кихот и Христос, векове преди него, да ни покаже къде са грешките и какво трябва да загубим, за да спечелим.

Кой е Дон Кихот? facebook image
Публикувано от: Кирил Атанасов

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.