Забравена парола?
Начало на реферати

Княз Александър 1 Батенберг


Княз Александър I Батенберг

( 1857 1893)

Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението на България, избран от I Велико народно събрание в гр. Велико Търново на 17 април 1879г. Той встъпва в длъжност на 29 април и остава на трона до абдикацията си през 1886 г. Княз Батенберг е германски аристократ,роден в Италия, чието семейство има роднински връзки с английското кралско семейство и с руския императорски двор. Като офицер от руската армия участва в Руско-турската война от 1877г. до 1878г. Александър I се стреми да установи личен монархически режим, отменя Търновската конституция чрез преврат и установява режим на пълномощията. Управлението му е съпътствано с бурни събития - Съединението на Княжество България и Източна Румелия (1885 г.), Сръбско-българската война (1885 г.), русофилският преврат и последвалата абдикация на княза (1886 г.) под руско давлени

При издигането на държавния суверинитет и съединението на Източна Румелия и Княжесто България князът е поставен начело на движението. Той разбира, че балканската политика на великите сили изключва едновременното съединяване на Източна Румелия и Македония с Княжество България и застава зад съединистката акция от б септември 1885 г., включила Източна Румелия в пределите на България.

Князът участва и в Сръбско-българската война, обявена от краля на Сърбия Милан, с която нацията защитава достойно на бойното поле делото на Съединението. Широко известна е справедливата и блестяща за българското оръжие победа. Батенберг е главнокомандващ на българската армия във войната. Той организира разпределението на войската по сръбската граница. Пише прокламация до народа,като го призовава да подкрепи тежкото но свято дело за защита на родината срещу вражеското падение. Прокламацията е издадена на 14.11.1885г. във Филипополис.

Александър I показва неоспорими дипломатически умения за защита на българската кауза: защитава българските интереси в определянето на плавателния режим по река Дунав; с помощта на държавниците Константин Стоилов и Григор Начович монархът става инициатор на редица законодателни стъпки за модернизация на живота. Развиват се търговията, индустрията и предприемачеството. Възникват редица институции, които съществуват и днес.Създават се нови министерства. Осъществява се идеята за Българска народна банка. Княжески укази дават живот на Сметна палата и Статистическо бюро. Въвежда се безмитен режим между Княжество България и Източна Румелия. Административните служители са деполитизирани. През месеците на режима на пълномощията" териториалното деление на княжеството е променено с европейска мяра. Българската армия търпи положителни промени. Отпуснати са много средства за модерното й въоръжение.

Княз Александър I губи трон и династия, за да отстои Съединението на България. Погребан е в София, в мавзолей Александър I . Мавзолеят е обявен за паметник на културата. Князът се оказва единственият ни владетел с известен и запазен гроб в пределите на България. Най-големият площад на Балканския полуостров Батенберг в София, носи името на тази знаменита личност.

Княз Александър 1 Батенберг facebook image
Публикувано от: Станимир Маринов

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.