Начало на реферати

Какво е ураган_


Какво е Ураган?

Ураганът е тропически циклон, чиято максимална скорост за продължителен период е равна или по-голяма от 64 възела (около 34 m/s). Ураганите допълнително се степенуват по скалата на Сафир-Симпсън Името ураган идва от дванадесетата, последна степен от скалата на Бофор.

Тропичните циклони са области с много ниско (до 950 hPa) атмосферно налягане в центъра ("окото") - там няма облаци и цари затишие. Около него се образуват огромни кълбесто-дъждовни облаци, падат поройни валежи, бушуват силни ветрове. В океаните се образуват огромни вълни, които причиняват катастрофални щети по крайбрежията. Тропичните циклони се прогнозират чрез спътникови наблюдения.


Ураганът „Катрина”, от 5 –а категория, унищожи няколко щата и прекрасният Ню Орлийнс. В сравнение с унищоженията, Хирошима е лек ветрец. Хиляди жертви, унищожена основна инфраструктура, хиляди къщи ликвидирани...

След като „Катрина” удари Ню Орлиийнс започнаха да се получават информации от засегнатите райони и от очевидци. Един от тях, член на така наречените „ловци на урагани”, които със самолети събират данни за различните урагани писа: „Това не е ураган, това е огромно, не виждано торнадо, широко 200 мили атакуващо Луизияна”. Заради това и унищоженията бяха огромни.Ураганите обикновено са локални и умират бързо. Обикновено те навлизат над континента запазвайки силата си още известно време. Но „Катрина” изчезна почти внезапно. Ураганите не правят това. Това е присъщо на торнадата. Това е една от теориите,отнасящи се до урагана

„Катрина”.Около 20 нефтени платформи изчезнаха в Мексиканският залив.Когато от спътник могат да се разчетът номерата на колите на Червеният площад, изчезването на 20 платформи е цяло чудо, още повече, че преди урагана беше съобщено, че те са готови да посрещнат бедствието. Тези платформи дават 25 на сто от добивния от САЩ суров петрол. Последваха около 18 рафинерии унищожени от „Катрина”.


Смерчовете не са редки явления в България, но обикновено силата им е малка и пораженията частични. Смерчът (или торнадо) е опустошителен вятър със скорост до 500 км/ч, движещ се обикновено на изток, но сам определящ движението си. Той се появява на места, където студеният и едновременно с това влажен въздух се сблъсква с топъл и сух, в зоната на между завихрянето на въздушното течение и силната градушка.

През лятото на 1923 г. тогава 11-годишната Ванга попада в смерч и ослепява, след което става ясно, че тя има дар да предсказва и да контактува с душите на умрелите.

Само две седмици след разрушителното Чирпанско земетресение на 14 и 18 април 1928 г. в небето на Стара Загора става нещо необичайно. Градът е изнесен на временно направени бараки и палатки, хората се страхуват от нов трус. На 1 май 1928 г. денят е необичайно горещ и задушен. Следобед около 4 часа започва буря и откъм югоизточния квартал "Новий" се задава гигантска въртяща се фуния с диаметър 150-200 метра. Движейки се към центъра на града, тя издава шум, наподобяващ страшен рев, и издига във въздуха керемиди, покриви, кочини заедно с прасетата, засмуквайки ги към края си, който се губи в почернялото небе.

Eто и няколко Факта за Ураганите:

Средно, 6 ураганa на година се формират в Атлантическия океан; Ураганните ветрове са от порядъка на 160-240 км/ч, някои могат да достигнат 320 км/ч; Окото на урагана обикновено достига 22-40 км.Tо е твърде безветрово и спокойно в сравнение с периферията.

Какво е ураган_ facebook image

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.