Забравена парола?
Начало на реферати

Какво е Микропроцесор


Какво е Микропроцесор

Компютърът който използвате в момента, за да четете настоящия текст използва микропроцесор, за да върши тази работа. Процесорът е сърцето на всеки компютър, бил той настолна машина, сървър или преносим компютър. Процесорът, който използвате в момента може да е Pentium 4, Athlon 3200+, Xeon или някакъв друг, но начинът на работа принципно е един и същ.

Ако някога сте се чудели какво всъщност прави микропроцесорът или каква е разликата между многото модели, то тази статия ще отговори на въпросите ви (без да претендира да пълна изчерпателност).

История на микропроцесораМикропроцесорът, познат като CPU (Central Processing Unit на бълг. е познат като АЛУ аритметико логическо устройство) е изчислително устройство оформено като единичен чип.
Първият микропроцесор е бил Intel 4004, произведен през 1971 година. 4004 не е бил с особено високи характеристики, единственото, което е можел да прави е да събира и изважда и то само 4-битови думи. Забележителното в случая е било, че всичко това е обединено в един чип. Преди Intel 4004 инженерите са правели компютри или от сбор от чипове или от отделни електронни компоненти (транзистори свързани по определени схеми). С чипа 4004 са работели едни от първите електронни калкулатори. Първият микропроцесор подходящ за домашен компютър е бил Intel 8080 пълната функционалност на настолната машина в единствен 8-битов чип, за пръв път представен през 1974. Истинска сензация на пазара през 1979 предизвиква Intel 8088 интегриран в IBM PC (появил се за пръв път през 1982). Следват 80286, 80386, 80486, Pentium, Pentium II, Pentium III, Pentium 4, като принципната идея при всички е една и съща. Всеки фрагмент код написан за 8088 може да се изпълни на Pentium 4, но около 5 000 пъти по-бързо.

Еволюция на микропроцесора Intel

Следващата таблица показва прогреса при процесорите Intel.

Какво е Микропроцесор facebook image
Публикувано от: Анелия Колева

Увод във функционалното програмиране 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.