Забравена парола?
Начало на реферати

Какви качества трябва да притежава човек в съвременното общество за да постигне успешна реализация?


Какви качества трябва да притежава човек в съвременното общество за да постигне успешна реализация?

есеВ нашето забързано ежедневие много рядко човек се замисля какви качества трябва да притежава, за да успее. В древността както и сега водещото е чувството за самосъхранение.То е било единственото, което е запазило човечеството от изчезване. Както и сега по-силният и хитрия оцелява.

Личните качества, които всеки от нас трябва да притежава в наши дни, за да преуспее са различни според всеки човек. Лично за мен, за да може някои да постигне успешна реализация в съвременното общество трябва да следва поговорката „Дръж приятелите си близо, а враговете още по-близо”. Трябва да притежава също съвест, достойнство, самочувствие и свобода.

„Какви качества трябва да притежава човек в съвременното общество, за да постигне успешна реализация?” този въпрос тормози всеки нормален човек на тази планета. В процеса на израстване индивидът променя своите възгледи за света.

В древността някой хора са смятали, че постигането на лична свобода е преуспяване, в наши дни ние се раждаме свободни и умираме както ние изберем, свободни или поробени от нещо или някой. Подобна мисъл е изказал и философът Жан-Жак Русо „Човек се ражда свободен, а навсякъде е в окови”. Този човек напълно вярно е описал кога загубваме свободата си. Тя е наше право и на пръв поглед никой няма право да ни я отнема, но в действителност не е така.

Има различни видове свобода: социална, вътрешна и много други. Всяко живо същество се стреми към пълната си свобода.

Друго качество е съвестта. Както е казал Емануил Кант: „Съвестта е съзнанието за вътрешния съд в човека:. Тя може да ни помогне да се издигнем духовно и социално, като предотвратяваме повтарянето на едни и същи грешки, но също така и да пропаднем, ако я подтискаме. Съвестта това е моралния гений на човека- тя е вродено морално знание, което не се учи, не се преподава, не се контролира нито упражнява.

Самочувствието е свързано със успехите на индивида, мнението на околните, средата, в която е израснал, възпитанието и много други. Това качество всеки преуспял човек го притежава, то помага да се издигнем. Пренебрегваме т. нар. парвенюта- това са хора, които имат голямо самочувствие на база техните материални възможности.

Достойнството е едно от качествата, които трябва да притежава човек, за да стане пълноценна личност. Представлява съвкупност от няколко качества: гордост, благородство,доблест,великодушие и други.

Какви качества трябва да притежава човек в съвременното общество за да постигне успешна реализация? facebook image
Публикувано от: Радка Стоева

Анализ и контрола на отпадъчни води от неорганични производства 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.