Начало на реферати

Каква представа получаваме за Нено от І глава на повестта „Маминото детенце


Каква представа получаваме за Нено от І глава на повестта „Маминото детенце”


Повестта „Маминото детенце” е написана от Любен Каравелов в Румъния и е публикувана за първи път в списание „Знание” през 1875г. Тя е част от трилогията „Три картини от българския живот”. В нея е посочен проблема за възпитанието на чорбаджийските деца, в което главна роля играе семейството. За разглеждането му автора ни представя живота на едно чорбаджийско семейство.

Читателя се запознава с чорбаджи Нено още в първа глава. Нено е разкрит чрез реч, портрет и взаимоотншения с другите герои. Той се проявява като мързелив, безхарактерен и душевно ограничен.

Първоначално Каравелов ни въвежда в едно майско утро. Всичко кипи от живот, берачките пъргаво събират цветовете, което контрастира на Неновото поведение и описание.

След това автора ни отвежда и при героя, който си почива на сянка. Тялото на Нено е оприличено на „две лебеници”, което показва формите и начина му на живот. Използван е и епитет „мазно тяло”.

Облеклото на Нено показва неговото социално положение - в обикновен ден е облечен като за празник. Умалителните „пръчици” и „елеченце” контрастират на хиперболизираната му големина.

Автора сравнява Нено с „клокочест вулкан”, което показва липсата на човешки качества у него. Отсъстват и глаголи за въвеждане на човешка реч. Вместо тях са използвани „изклокал” или „заклокал”.

С това Каравелов изгражда гротесковия образ на Нено.

Чорбаджията е характеризиран и със своята реч - тя е накъсана и неточна, което отговаря на бавната му и ленива мисъл. Речта му изобилства от заповедни форми. Нено се отнася към слугите с високомерие, грубост и жестокост. На Иван забранява дори да мисли. Нено чорбаджи проявява и скъперничество и подозрителност. Той няа родителски авторитет към Николчо - нужно е да му обещае нещо, за да го повика при себе си.

Нено е загрижен и за спокойствието на жена си. Той е слабохарактерен и мекушав и винаги се подчинява на Неновица в имено на мира и тишината в дома.

Така Каравелов ни запознава с безволевия Нено, който е загубил напълно човешкия си вид - резултат от паразитния му начин на живот.


Каква представа получаваме за Нено от І глава на повестта „Маминото детенце facebook image
Публикувано от: Галина Стоянова

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.