Забравена парола?
Начало на реферати

Кафе
Кафето (от тур. Kahve) е една от най-популярните напитки в света. Със своя аромат, вкус и силно тонизиращо действие, то е широко популярно почти във всички кътчета на Земята и се явява стратегически важна суровина в световната търговия.

История на кафето

Кафето - най-популярната напитка в целия свят. Притежаващо прекрасен аромат, изискан вкус и силно тонизиращо действие, то представлява един стратегически важен продукт в световната търговия. По своето значение кафето успешно може да се сравни с нефта, като осигурява средства за препитание за милиони хора. За няколко столетия история, кафето е спечелило множество почитатели.

Подходящо при всеки повод - на делови обяд , на вечеря, в ресторант и в бар - тази прекрасна напитка, традиционно съпровожда общуването и е неизменен елемент при срещи с приятели, роднини и колеги.

Легенда за откриването на кафето

Има много легенди свързани с кафето. И днес специалистите нямат единно мнение за произхода на името. Някои смятат че "кафе" произхожда от арабското "кауе" - сила, енергия. Други свързват названието с южноетиопската провинция Каффа, където и до днес са съхранени горички с арабско кафе.

Историята за откриването на кафето, любима напитка на цялото човечество, се губи във вековете. За първата среща на хората с кафето съществуват няколко легенди. Една от тях разказва за етиопския овчар Калид (или Калди), който живял през 3 век от новата ера. Калид забелязал, че когато козите му ядат листата и плодовете на определен храст, стават много буйни и не спят по цяла нощ. Тъй като бил любопитен, опитал и той тези плодове и почуствал прилив на сила.

 Според друга легенда, първи открили ободряващия ефект монасите в христианските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафените плодове, която премахвала чувството на отпадналост през дългите религиозни церемонии. Наричали напитката "Кава" - в чест на персийския владика Кавуса Кая, който според преданията се възнесъл на небето с крилата колесница. Дали е било така или не, както и коя от тези истории е по-правдоподобна, никой не може да каже.

Първата писмена информация за кафето е намерена в арабски източници, от 1000 г. от н.е. Все още, обаче, не е установено по какъв начин е било приготвяно по онова време.

Родина на кафето

За родина на кафето се смята Етиопия, където и до днес се среща като диворастящо растение. Своето триумфално пътешествие по света, кафето започва от Йемен, където се търгувало от арабските търговци и бързо придобило популярност.

Системното култивиране на кафе започва през 15 век. Износа за Близкия и Средния Изток ставал през пристанището в Мокка. Два века Йемен гопосподствал върху търговията на кафе по света.

Кафе facebook image
Публикувано от: RUSANKA

Анализ и контрола на отпадъчни води от неорганични производства 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.