Забравена парола?
Начало на реферати

Живот и творчество на Гео Милев
живота и творчеството на Гео Милев

1895, 15 януари - В с. Раднево, Старозагорско, се ражда първият син на учителите Милю и Анастасия Касабови - Георги.
1897, август - Семейството на Милю Касабов се премества в Стара Загора, където бащата става книжар и издател.
1900, септември - Георги Касабов тръгва на училище в първо отделение, тъй като вече знае да чете, пише и рисува.
1907, лятото - Завършил кл., Гео посещава с баща си Пловдив и София.
1911, септември - Постъпва във Филологическия факултет на Софийския университет.
1912, лятото - в Стара Загора и с. Мъглиж учи усилено сам немски език с оглед предстоящото заминаване за Германия.
1912, 17 октомври - Студент във Философския факултет на Лайпцигския университет. В София излиза първата книга на Гео Милев - преводът на Дон Жуан от А. С. Пушкин.
1913, лятото - Завърнал се в България, се подготвя за приравнителен изпит по класическите езици, на който се явява в София през септември.
- В списание Листопад е поместена първата статия от серията Литературно-художествени писма от Германия на Гео Милев, последвана от още 7 статии през 1914
- В Стара Загора Милю Касабов издава първото албумче за деца При животните със стихове на Гео и цветни илюстрации, доставени от него от Германия.
1914, май - В кн. 4-5 на Подвързачовото списание Звено е поместена бележитата му статия Модерната поезия заедно с преведените от него стихове на 11 съвременни поети. По това време сътрудничи и на сп. Борба на Г. Бакалов.
1914, 30 юли - От Лайпциг през Холандия заминава за Лондон, за да научи по-добре английски и да се запознае с културните паметници на страната. Посещава и Стратфорд - родното място на Шекспир.
- В Лондон се запознава с известния английски поет Емил Верхарн.
1914, 18 октомври - Напуска Лондон на път за Германия. На следващия ден в Хамбург е задържан като английски шпионин и остава в ареста 11 дни до изясняване на случая.
1914, 31 октомври - Пристига в Берлин. Вечерта е в Лайпциг и започва последната университетска година. Тук пише първия вариант на Панихида за поета П. К. Яворов.
1915, януари-февруари - Завърнал се в Стара Загора, издава в серията Лирични хвърчащи листове 5 книги с преводна поезия от Маларме, Демел, Верхарн, Верлен и Ницше. Работи върху дисертацията си.
1915, 28 юни - Заминава за Германия да довърши образованието си.
1915, 18 юли - Предава дисертацията си на тема Лириката на Рихард Демел с оглед на новата поезия. Поради войната условията в университета са неблагоприятни. Трудът е върнат на докторанта за преработване.
1915, 8 август - Завръща се окончателно в България през Русе.
1916, януари-февруари - Издава своето Ръководство за изучаване на немски език без учителс псевдоним Д-р Григор Касиев.
1916, 12 март - На Първа класическа вечер в Стара Загора е поставена пиесата Едип цар с режисьор Гео Милев. Любителската трупа, която дава няколко представления през зимния сезон, е организирана заедно с Никола Икономов.
1916, 23 март - Постъпва в школата за запасни офицери в Княжево край София и е зачислен в 5 пех. рота, 4 взвод.
1916, 24 юни - В ШЗО Гео Милев завършва ръкописа на Немско-български речник (издаден едва през 1940 г.). Изпитите са от 15 юли до 10 август.
1916, 4 септември - Произведен в чин Запасен старши подофицер поради незадоволително представяне на изпитите.
1916, 26 септември - Зачислен като взводен командир от 2 рота на 34 пех. Полк се отправя на фронта при връх Кала-тепе край Дойран. През есента е в окопите. Пише импресиите При Дойранското езеро и Ужасът на огнения бич.

Живот и творчество на Гео Милев facebook image
Публикувано от: Aneliya Kolaksazova

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.