Начало на реферати

Жестоката война по пътищата


Жестоката война по пътищата

/есе/


Всеки ден ставаме свидетели на жестоката война, която се води по пътищата на България. Новините ни заливат с черна хроника постоянно. Стотици невинни хора стават жертви на безмилостни катастрофи.Често си задавам въпроса каква е причината за тези трагедии. Страшно е, че хората свикнаха да възприемат информацията от медиите като някаква традиция, която не ги засяга. Слушат мрачната статистика, възмущават се за момента и после забравят.

Много наши съвременници смятат, че е геройство да шофират, като си представят, че са състезатели на писта.Доста притеснителни наистина са числата на ранените и загиналите във „войната” по пътищата. Това е едно явление, плод на модерното време.Защо преди 20-30 години такива инциденти по пътищата не е имало?Защото не е имало толкова много автомобили. Единствените автомобили, които са се движили по нашите улици, са били с максимална скорост 100км/ч.А и водачите тогава са били много по- внимателни. Контролът по пътищата също е бил по-сериозен

С навлизането на съвременни, модерни технологии, изключително мощни западни автомобили, се предполага, че и пътнотранспортните произшествия значително ще се увеличат.За съжаление все повече и повече стават хората, намиращи смъртта си по пътищата. Най-често хора, проявяващи безотговорност, употребяват алкохол и се качват с чисто съзнание в автомобилите си, като често возят и други пътници. По този начин излагат на огромен риск няколко живота.

Как можем да намалим тези нещастия?Страшно много се изговори по тази тема по телевизии, вестници и радия, но като че ли шофьорите не се трогват и продължават да карат безотговорно!За жалост, всичко е въпрос на съзнание, което липсва в повечето случаи.

Много неприятно бях изненадан от тежката катастрофа, предизвикана от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски. Същият Ставийски , който участва в кампанията на МВР”Ако си пил, слез, искам да стигна жив”.Той отне живота на един младеж и рани тежко 18 годишно момиче!Жалко, че сред демоните на пътя се нареди и шампиона Стовийски. Но още по жалко е, че отне два невинни живота, неподозиращи своя тъй близък и незаслужен край. Какво ли още трябва да се случи, че в тази държава да се вземат мерки срещу шофиращите в нетрезво състояние…

Образователният процес, в частност-учебната програма по биология, изобилства от информация за влиянието на алкохола върху човека и задръжните процеси при неговата употреба. Още в първи клас с поговорката в буквара „Бистра водица, мирна главица” започва възпитанието срещу разрушителната сила на алкохола. Но ефектът е незадоволителен, очевидно е. Мания е сред младежите да седнат зад волана, за да демонстрират рали-състезание. С трагичен финал понякога, уви.

Жестоката война по пътищата facebook image
Публикувано от: Пламен Георгиев

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.