Забравена парола?
Начало на реферати

Жена - Блага Димитрова


Жена

Блага ДимитроваЛитературното посвещение Блага Димитрова определя ясно и точно: Литературата според мен е самопознание на национална, на лична и обществена съдба. Размишления като обзетост, обреченост, тайнство не са рядкост при нея. Творческият й път е спецефичен, свой, неповторим. Авторката има щастието да се радва на приятелството и духовната връзка с Елисавета Багряна. Тази връзка е една от причините Бл. Димитрова да стане автор на двете книги Младостта на Багряна и нейните спътници и Дни черни и бели.Елисавета Багряна-наблюдения и разговори. Това, а и стиховете на Блага Димитрова за любовта, за съвременната жена като личност духовно богата, разкрепостена и утвърдена, кара мнозина да я считат за наследница и продължителка на Багрянината поетична линия.

Това обаче е само най-общо вярно. С Багряна българската жена се впуска в път, с нея идва победата на индивидуалността и чувствеността. Волна, страстна, остро индивидуална, Багряна е далеч от сухото начало, от традицията. Блага Димитрова също е бунтар, но естетиката й е различна. В стиховете си тя не само преоткрива жената като чувствителност, като обект и извор на обич, но и преди всичко!-като мислещо същество, като будно съзнание, като търсач на нови посоки, на нови опорни точки за духа и енергията.

Със силата на поетическото слово и искреността на лиричната изповед стихотворението Жена завладява и оставя отпечатъка на размисъл за саможертвената обич на жената-майка и любима. Началните стихове въвеждат пряко в душевния свят на героинята-безименна, но носеща най-значимото определение- жена: Как тревожно е да си жена. Това сякаш е ключ към проникване в съдбата на жената. Тя е проявление на всичко, което облагородява света и го прави по-добър и красив. Тя е противодействие на разрушителните, деградиращи сили и обстоятелства, срещу които смело се изправя със своята извисена духовност:

Красота и усмивка да бъдеш

Сред всекидневния сив кръговрат,

Вярност-срещу изменчивия вятър,

Нежност-в загрубелия свят.

Контрастното съспоставяне като художествен похват предсавя много точно трудната женска съдба като противоборство срещу онова, което нарушава хармонията в човешкия живот. В тази съдба са вплетени любовта и нежността, които движат света напред. Нейният истински пътеводител е сърцето. То я ръководи в избора й, то й посочва пътя, който ще следва, въпреки всички препятствия по него. Лирическата героиня има моралната сила да поеме риска, с който я обвързва сърдечния й избор, и да носи кръста си докрай:

От безбрежните пътища земни

Най-рискования да избереш-

Безрасъдия път на сърцето-

И докрай да го извървиш.

Любовта е властна повеля в живота на жената според стиховете на Бл. Димитрова. Това я сродява с лирическата героиня на Е. Б. в нейната творба Потомка. Именно любовта определя пътя на жената и тя й се подчинява без остатък. Като се вслушва в гласа на сърцето си, се изправя срещу всички възможни прегради и смело, почти безрасъдно ги преодолява.

Жена - Блага Димитрова facebook image
Публикувано от: Стоян Георгиев

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.