Забравена парола?
Начало на реферати

Изтория на автомобила


Изтория на автомобилаОТ ВЛАЧИЛОТО ДО ПАРАМОБИЛА

Съвременните жители на нашата планета недоумяват как някога хората са могли да живеят без автомобила. Тази чудесна машина всекидневно разнася продоволствените стоки, превозва хората, мие улиците, събира сметта, по всяко време На денонощието може да се притече на помощ при болните. С една дума, няма област от човешката дейност, която пряко или косвено да не е свързана с автомобила.

Животът не познава застой, всичко около нас непрекъснато се развива. Днес се възхищаваме от автомобила и със снизхождение гледаме играчките, с които най-малките мечтаят да полетят в Космоса. А утре? Ще настъпи времето, когато хората ще летят по туристически маршрути и по служебни дела до Луната, до близки и далечни планети. И навярно ще си мислят: Как някога хората са могли да живеят без звездолети?".

Но нека се върнем към онова време, когато хората не са познавали тази универсална и безкрайно полезна машина, наричана от всички автомобил (Наименованието й е съставено от две думи от гръцката ..аутос", която значи сам, и от латинската мобилис" подвижен.). Ще проследим един дълъг период на развитие, който завършва едва в края на миналия век. Хилядолетия сухопътният транспорт зависел изключително от животинската тяга. Хората (от началото на миналия век) са се движели с конски и с волски каруци, конят бил най-добрият им приятел. Служил вярно и помагал навсякъде и във всичко: орял нивите, вършеел, превозвал човека, пренасял дърва от гората и стоки на пазара. През дългия период на своето съществуване конният транспорт се усъвършенствувал. Появило се влачилото две дълги върлини, които хората първоначално привързвали към дървения хамут с върви, а по-късно с ремъци. Когато впрегнатото животно вървяло, задният край на прътовете се влачел по земята. Върху прътите привързвали гъсто наредени пръчки. Образувала се малка платформа, на която сядали хора или слагали товари. По-късно хората изнамерили колелото и постепенно се стигнало до познатата на всички каруца. Различните нужди наложили различни видове каруци товарна платформа, файтон, карета, дилижанс и пр. За да може по-леко да се преодоляват по-големи разстояния, била създадена и първата организация на транспорта. Тя осигурявала смяна на конете в станциите спирки по пътя. Твърде скоро възможностите за развитие на конния транспорт се изчерпали. Животът вървял напред, но сухопътния т транспорт не ставал кой знае колко по-лек, по-удобен и по-бърз. Възможностите на коня като двигателна сила са ограничени. Той изисква и твърде много грижи редовно да бъде хранен, поен, почистван, Хората замечтали за самодвижеща се кола. Искали да впрегнат вятъра, но той е непостоянен и често променя посоката си. Опитали се да използуват пружини, но те работели непродължително време, а силата на хората и на животните, които ги движели, имала съвсем нисък предел. И все пак предисторията на автомобила започва с появата и развитието на самоходните превозни средства. И тук особено място заемат руските механици Леонтий Лукянович Шамшуренков и Иван Петрович Кулибин. Пез седемнадесети век крепостният селянин Л. Л. Шамшуренков построил само бягаща каляска". Тя имала закрито купе, четири колела и се привеждала в движение от двама души с педали като велосипед. И. П. Кулибин доразвил и усъвършенствувал идеята на Шамшуренков. В конструкцията на самохода" на Кулибин лежи идеята за използуване на човешката сила. Зад седалката на двуместния самоход стоял човек и с крака натискал два педала. Те завъртали тежък маховик, съединен чрез ред механизми с двигателните колела. За да се извърши продължително пътуване със самоход, трябвало

Изтория на автомобила facebook image
Публикувано от: Йорданка Желева

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.