Забравена парола?
Начало на реферати

Иван Вазов - Немили-Недраги- Речта на Странджата - 5


ИВАН ВАЗОВ - НЕМИЛИ-НЕДРАГИ

БЪЛГАРИЯ ИМА ЦЯЛ НАРОД ОТ РОБИ, НЕКА ИМА И НЯКОЛКО МЪЧЕНИЦИ ДНЕС

СЪЧИНЕНИЕ РАЗСЪЖДЕНИЕ ВЪРХУ III ГЛАВА ОТ ПОВЕСТТА

В смисловото разгръщане на повестта Немили-недраги, Трета глава има свое особено място. В нея са изобразени хъшовете с техните дребни кавги и недоразумения, но и с благородните им чувства и светли идеали.

Странджата, дълбоко развълнуван от съдбата на родината и незавидната участ на събратята си немили-недраги, произнася пред хъшовете прочувствена реч. Горещо е словото на Знаменосеца, изпълнено с мъка и радост: мъка от униженията и страданията и радост от предстоящите нови битки за освобождение на България. Странджата вярва в близката победа. Усеща, че свободата ще дойде. Трепетът в душата му расте. Родолюбиво е чувството, пронизващо пламенната му реч. Така ораторът не само повдига духа на събратята си, но настоятелно ги призовава да продължат своето дело. В думите му ясно е изразен мотивът за мъченичеството и героизма.

Именно Странджата е избран от автора да бъде главното действащо лице в Трета глава, защото той е най-мъдър, най-проницателен от всички. Само Знаменосеца би могъл да разкрие пред прокудените и отхвърлени немили-недраги смисъла на великата цел-освобождението на родната земя, останала в робство отвъд бяла Дунава. България има цял народ от роби... - заявява Странджата пред своите събратя. Заради робската участ на българския народ страдат прокудените от родината си. Те са доброволни мъченици за своя народ. Това е мисълта, която трябва да ги крепи в нерадостния им живот. Свободата на родината заслужава всичките унижения и мъчения, преживени от хъшовете в чуждата негостоприемна страна: ...нека има и няколко мъченици днес. Свободното бъдеще на отечеството е единствено възможното бъдеще и за Базовите изстрадали герои. В името на своя идеал те трябва да преодолеят житейските несгоди и да са готови безкористно да жертват живота си за България.

И ако в родината народът е поруган и обезверен, то хъшовете имат най-ценното -свободен дух и желание за борба. Окрилят ги мечтите им за свободата на родината, подкрепят ги в саможертвените им дела, защото Народ без жертви не е народ. Саможертвата е нравствена ценност, проявеният героизъм - път към свободата - висш идеал за хъшовете. Затова Странджата подчертава, че пътят на борбата е единственият правилен избор. Думите, които всеки хъш би изрекъл в битка, са смърт или свобода, което доказва, че Базовите герои са свободни духом личности, а не роби. Те са преодолели покорното малодушие, типично за повечето хора в несвободна България. Самият факт, че посетители в кръчмата на Странджата са бивши участници в четите на Филип Тотю и Стефан Караджа, ги издига в пространството на героичното, превръща ги в истински юнаци. Те не са нищо повече от хора, жертващи се за святата национална кауза. Активирал героичен контекст, авторът по-безболезнено може да постави въпросите за безславното и трагично настояще. Мъченическото в живота на хъшовете се отразява в риторичните въпроси на Странджата: ...днес кой ни зачита?Кой ни признава? Личи огорчението на твореца, че тези герои, нравствено извисени личности, са незаслужено унизени. Забравени са подвизите им, саможертвата им. Старият хъш припомня на другарите си за техния доброволен избор и това, че не материалното, а духовното е по-важно за тях: Та ние зарязахме нашия имот и къщи доброволно. Ние нямаме потреба от имоти. Със самото съгласие да станат борци за

Иван Вазов - Немили-Недраги- Речта на Странджата - 5 facebook image
Публикувано от: Пенка Великова

Подобни материалиИван Вазов - Немили-Недраги- Речта на Странджата - 5 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.