Начало на реферати

История на теориите за панспермията


През 1990г. Робърт Фолк открил странни структури с овална форма с размери около 100нанометра в калцитни и арагонитни отложения в горещи извори в Италия. Той решил, че тези образувания са вкаменени остатъци древни миниатюрни бактерии. Нарекъл ги наноби.Предположението на Фолк, предизвикало рязка критика от много микробиолози, защото според тях тези образувания са твърде малки, за да са живи. След своите първи открития Фолк продължил търсенето на новите форми на живот и ги открил едва ли не навсякъде.

През 1996г. група под ръководството на Ф. Ювинс от Куинсланд (Австралия) изследвали образци пясъчник от дълбочина 34005100m под морското дъно, получени при нефтено сондиране на запад от бреговете на Австралия. На такава дълбочина температурата е 117170оС, а налягането няколко хиляди атмосфери, но са открили в образците структури, сходни с откритите от Р.Фолк

Образците са поставени във вакуум и облъчвани с мощен поток електрони (обикновените биологични обекти при тези условия се разрушавали). Какво било удивлението на Ф.Ювинс, когато забелязала, че тези структури растат и броя на частиците се увеличава.

Нанобите се оказали не моно-, а полиекстремофили. За разлика от микробите, те леко понасят не едно екстремално условие, например температура, а всякакви съчетания от екстремални условия. Те са най-стабилната форма на живот на Земята.

Ф.Ювинс експериментално доказала, че нанобите са живи организми, приличащи на актиномицети или гъби, но имат много по-малки размери. Те имат ДНК, клетъчна мембрана, окръжаваща цитоплазма и ядро, при това структурата на стените на нанобите е аморфна.

Нанобите ни дават представа какви могат да са били първите примитивни организми на Земята и са сериозен кандидат за астронавт, който би издържал на суровите условия на Космоса


История на теориите за панспермията facebook image
Публикувано от: Антоанета Христова

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.