Начало на реферати

Интелект


обстановката и избират най-подходящите и безопасни пътища, по които да преминат, преценяват кога да приберат малките край себе си, за да ги защитят от опасност. При развитието на интелекта се изменя съотношението инстинктът, навик, интелект. Ако отначало интелектът функционира вътре в инстинкта и навика, то впоследствие инстинктите и навиците се вграждат в интелектуалната дейност, обхващат се от нея. Тя става доминираща. Инстинктите и навиците се осъществяват под нейното влияние и контрол. Конете имат инстинкта да бягат, но опитомени от човека, те чрез взаимодействията с него се съобразяват с необходимия темп на движение, ориентират се на изискванията. Инстинктивните и навичните им действия функционират на фона на интелектуалното поведение за разумност за поведение съответстващо на променящите се условия.

Според доц. Ст.Колчев, човекът може да постига цели, но животните не. Освен това човекът има въображение, което го води до целта на дадено действие. Но какво, ако не цел, е постигнатото от маймуните и кучето, описано в опитите на различни учени и на хора, интересуващи се от тези проблеми.

Явно науката има какво още да изучава и доказва, учените имат за какво да спорят и да продължават да търсят истината. По-важното е, че постиженията на еволюционната психология досега не са малко и те се използват за в практиката и в други науки.


Дори да нямаше практическа полза, еволюционната психология ни е нужна дори само за да разберем, че чувството ни за тотално превъзходство над четириногите земни обитатели и като интелект, и като морал, е доста измамно и илюзорно. В някои случаи дори природата ги е дарила с предимства пред човека. Домашните ни помощници или любимци разбират нашия език. Ние не разбираме техния. По интелект някои животни се доближават до човешкия разум. А по благородство, привързаност, гордост и великодушие в много случаи го надминават: конят никога не настъпва ездача си, когато е паднал от седлото, простреляният орел прави прощален кръг в небесното висине, преди да полети към земята, понякога кучето умира от скръб върху гроба на своя стопанин, неведнъж делфини спасяват давещи се хора, дивият високопланински козел брани от хищници стадото кози с цената на живота си, като рицари се бият елените за любовта на някоя кошута. Всичко това ни кара да се замислим за нашето съществуване и за планетата земя. И да живеем по-смислено и по-разумно, да бъдем по-добри и по-хуманни.

Интелект facebook image
Публикувано от: Костадин Костадинов

Подобни материалиИнтелект 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.