Забравена парола?
Начало на реферати

Информация за Велинград


Информация за Велинград


Има няколко начина да се стигне до Велинград. Но най-екзотичното пътуване е с влак. Единственият все още в действие теснолинеен път у нас, граден още по времето на Стамболов, тръгва от гара Септември, лъкатуши през красиви клисури, през живописното дефиле на Чепинска река, през долини и склонове. Маршрутът му минава през най-високата жп гара на Балканите, много тунели и стига горе в планината чак до Банско и Добринище. Вагоните са стари и износени, локомотивът се движи със средна скорост 22 км/ч, но пътуването е незабравимо. От Септември до Велинград се стига за по-малко от два часа.


Градът е създаден през 1948 г. Кръстили го на партизанката Вела Пеева, която 5 г. преди това е застреляна в планината, където партизанският отряд е обкръжен от полицията.

Някога на това място е имало три села Чепино, Лъджене и Каменица, които се влели в новия град. Автоматичното им сливане е причина и до днес Велинград да няма единен облик, а всеки квартал да е по своему обособен и различен. Така или иначе, в това градче всичко е на една ръка разстояние. Хотелите, градското кино, минералните бани, механите с невероятно вкусната българска кухня... Просто няколко крачки по централните улици и си пред набелязаното място.

И преди години почивните станции във Велинград се пукаха по шевовете от гости. Тогава хотели почти нямаше и за неорганизирания турист бе цяло чудо, ако намери свободна стая за нощувка. Частната инициатива в наше време си каза думата и днес вече е напълно възможно да се съчетае удоволствието от пребиваване в луксозен хотел с неангажиращата обстановка на някоя механа. В момента има няколко 4-звездни хотела, един 5-звезден, басейни и фитнесцентрове. Строи се активно, но не така хищнически като по Черноморието. Не защото няма желаещи инвеститори, а понеже планинският терен и разпокъсаността на земята не го позволяват.

Онова, заради което българите отиват във Велинград - баните, са построени до почти всеки топъл извор. Известни са още като турските бани. Някои от тях вече са отдадени от общината на концесия и се стопанисват от частници. Предприемчивите собственици на голяма баня в Чепино например предлагат топли вани и работят денонощно. Някои бани са съчетани с хотелчета.

Изконното предназначение на баните във Велинград не се е променило с годините. Те си остават и до днес място освен за къпане и за задълбочени социални контакти. Звучи странно, но велинградските традиции са такива. На баня се ходи не само заради хигиенните нужди. Топлите извори например са и обществена пералня. Точно това е любимото място за много чужденци, защото може да се види нещо, напълно изчезнало в Европа - жени, предимно от малцинствата, карат дрехите с количка или каруци, перат почти по цял ден, след това къпят децата и се прибират. Чужденците се надпреварват да снимат тази чудесия. Много от тях фотографират и друга местна традиция, поддържана в наше време от велинградските баби - да се вари компот в топлите извори, където температурата на водата достига 90 градуса. Точно поради разнообразното предназначение на велинградските бани изразът "отивам на баня" там не винаги значи това, което българинът по принцип разбира. За местните банята е място, където децата играят, жените обменят клюки, а мъжката половина дори пие греяно вино. Естествено също затоплено във водата. Освен всичко това да се ходи на баня точно във Велинград е изключително здравословно. Медицински изследвания показват, че водите от различни извори помагат при бъбречни заболявания, смущения в опорно-двигателния апарат и нервната система, чернодробни заболявания. Към това прибавяме и факта, че в града почти няма вече работещи предприятия и въздухът е кристално чист. Ясните дни са 74% от годината, мъгли почти не се задържат. Средната температура през януари е 1.8 градуса, а относителната влажност на въздуха е 70%. Силни ветрове няма, защото котловината, в която е разположен Велинград, не ги "допуска".

Информация за Велинград facebook image
Публикувано от: Даринка Христова

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.