Начало на реферати

Икономическо развитие на Стара Загора


Балканите по това време. През 1908 година се образува дружество "Тодор Д.Азманов и с-ве", а през 1918 година се създава Събирателното дружество "Братя Азманови" с предмет на дейност химическа фабрика и металургичен завод. Братята Иван, Милан и Петър Азманови започват с фабриките за син камък и бурета по време на войните (1912-1919), търгуват със сярна и солна киселина, отварят фабрика за растителни масла и през 20-те години на 20 век - търговска кантора за внос на бакър от Англия, Австрия и Индия. След световната икономическа криза от 1929 г. започват и да разработват медните находища в местността "Мечи кладенец" по пътя за село Старозагорски бани. В средата на века отварят фабрика за производство на валцовани медни листи. Фабриката за син и зелен камък е национализирана през 1949, а СД "Братя Азманови" е ликвидирано окончателно през 1952 година.

-Шаханови е видна старозагорска индустриална фамилия от края на 19 и първата половина на 20 в., специализирала се в производството на спиртни напитки.Родоначалник на рода е Георги Шаханов-пристигнал в града с една тарга лимонада от Лозенград. Става помощник при богатия търговец Шаханов в Стара Загора. По-късно се оженва за една от дъщерите му и приема фамилното име Шаханов. В града става известен като търговец на алкохол и собственик на лозя. Има четири деца, едно от които-Петко, завършва физика в санкт Петербург и става един от най-известните и уважавани учители по физика в България. Той е първият директор на Висшия педагогически курс в Пловдив, открит през 1909 г. Първородният син на Георги Шаханов - Васил основава първата в Стара Загора българска конячна фабрика и спиртоварница. Започва производство на бели и червени вина, плодови ракии, коняци, вермути, ликьори, винен оцет. Васил Шаханов е активна обществена фигура в града до края на Първата световна война. Развива широка благотворителна дейност, а от 1894 до 1896 г. е и общински съветник. Спонсорира бедни българчета да учат в Русия. Умира в началото на 20-те години в Белград. Фабриката на Шаханови се закрива през 1925 г. и семейството се изселва в София.

-Братя Капитанови са най-крупните представители на мелничарската индустрия в Стара Загора в началото на 20 век. Никола Капитанов още в средата на 19 в. се занимава с житарство и търговия. Притежава фурна в центъра на града. Той поставя основите на мелничарския бизнес на рода, продължен от синовете му Андрея и Ради. През 1909 г. регистрират СД"Братя Капитанови и сие" за производтво на търговски брашна и грис. По време на войните мелницата не спира да работи, като част от продукцията е предназначена за войската. След Първата световна война Капитанови започват и внос на брашна от САЩ. В началото на 20-те години на 20 в. мелницата е модернизирана, разширена и оборудвана с нови машини. През 1939 г. братя Капитанови и Александър Марулев, собственик на картонажна фабрика, регистрират СД"Капитанови и Марулеви" също с предмет на дейност мелничарство. Построена е втора, по-малка мелница. Мелниците са национализирани през 1947 г. и влизат в държавната мелница БРАШЗАВ.

Икономическо развитие на Стара Загора facebook image
Публикувано от: DIMKA

Анализ и контрола на отпадъчни води от неорганични производства 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.