Забравена парола?
Начало на реферати

Християнството през Средновековието


правилник за монашески живот. Основната цел на тези рицари е да пазят светите места от яростните нападения на мюсюлманите. През 1312г. орденът е разпуснат, тъй като се намесва твърде много във френската политика. Подчинението единствено на папата и отдаването изцяло на неговите интереси, тези две организации формират една постоянна войска от рицари-монаси.

Друга разновидност на реформиращото се монашество от XIIв. са калугерите. Също като монасите и те полагат клетва за бедност, целомъдрие и послушание. Но за разлика от монасите, които живеят в манастирски общества, където се молят и работят, откъснати от външния свят, калугерите отиват сред хората по градовете, за да им помагат и проповядват на техния роден език. Калугерите се изхранват от подаянията и даренията на хората. Те са по-непосредствено ръководени от папата.

Калугерите укрепват вярата на хората от своите енории с всеотдайното си служене. С добрите дела и с проповедите на езика на местните хора църквата си възвръща авторитета. Към тези монашески ордени спадат доминиканския и францисканския.


Издигане на папството през XII-XIII векБорбата между империята и папството има променлив успех и приключва с подписването на т. нар. Вормски конкордат през 1122 г. Той е сключен между сина и приемника на Хенрих IV Хенрих V и папа Калист II, който установява реда за избор на епископи.

В Германия епископите трябва да се избират от духовенството в присъствието на императора, на когото принадлежи решаващата дума, когато няма кандидатури. Светската инвеститура се извършва от императора- той предава скиптъра, символизиращ властта над земите на епископството. След светската инвеститура следва духовната, извършвана от папата или от негов легат- предаване на пръстена и жезъла, символизиращи духовната власт на епископа.

В Италия и Бургундия изборите на епископи трябва да стават без участието на императора.

На първия вселенски събор в Латран през 1123 г. папа Калист II ратифицира Вормския конкордат. Това е първият събор, на който Римската църква е сама, отделена от изтока. От тогава папата започва редовно да свиква такива събори, на които се обсъждат най-важните въпроси на църковния живот.

След приключилата борба за инвеститура, папството отново се издига. Тринадесети век се отбелязва като най-голямото могъщество и международно влияние на папството. По волята на папството цели народи вземат меча и кръста и тръгват да се сражават срещу всекиго, когото

Християнството през Средновековието facebook image
Публикувано от: Антон Красимиров

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.