Забравена парола?
Начало на реферати

Храненето и вашият мозък - белтъчини за функциониране


пие. (American Chemical Society, Aug 27, 1999)

Не забравяйте ацетилхолина

Ацетилхолинът е основният химически преносител на мисълта и паметта - Хермес на вашия мозък. Този невероятен медиатор е жизненоважен както за съхранението, така и за извличането на паметовите следи и може да се окаже от голяма важност за концентрацията. Той играе и значима роля при координацията на мускулите. Дефицитът на ацетилхолин е пряко свързан със спад на паметта и намалени познавателни способности.

За разлика от другите важни медиатори, ацетилхолинът не се синтезира от аминокиселини. Основната му градивна единица е хлорът, който не трябва да се състезава с други субстанции, за да навлезе в мозъка ви, така че колкото повече хлор приемате, толкова повече ацетилхолин можете да синтезирате.

Хлорът е вещество, което наподобява мазнините, принадлежи към групата на В витамините и е необходимо за метаболизма на мазнините. Открива се в лецитина под формата на фосфатидил хлор. Богатите на лецитин храни включват яйчния жълтък, пшеничния зародиш, соята, карантиите и пълнозърнестите продукти.

Можете да повишите нивото на ацетилхолина като приемате добавки от фосфатидил хлор, който е и най-значимата за структурата на нервните мембрани форма на хлора. Вашият мозък се нуждае и от витамините С и В5, за да синтезира ацетилхолина, което той прави като прикачва ацетилова група към молекулата на хлора при наличието на ацетилтрансфераза, важен за мозъка ензим.

Нивото на ацетилхолина обикновено се понижава с възрастта отчасти поради намаляващата способност на организма да синтезира този ензим. Може да съществува и повишено равнище на ацетилхолинстреза - ензим, който разрушава ацетилхолина. Този ензим унищожава наличното количество от годен за употреба ацетилхолин и така сериозно поразява паметта. Това е особено вярно за разстройствата на паметта, включително и разстройството на Алцхаймер.

Едно проучване, проведено през 1988, установява, че увредените рецептори за ацетилхолин позволяват да се натрупат бета-амилоидни белтъчинни плаки в мозъка, които \"втвърдяват\" мозъчните клетки и ги задушават. За тези амилоидни плаки се знае, че преобладават в случая на Алцхаймер. (Japanese Journal of Pharmacology 48; 3:365-71).

DMAE (диметиламиноетанол) е естествено вещество, което се открива в най-големи количества в различни риби като аншуата и сардината. DMAE лесно преминава преградата между мозъка и кръвта и улеснява повишаването на нивото на хлора в мозъка. Това може да доведе до повишен синтез на ацетилхолин. DMAE е бил използван за засилване паметта на нормални възрастни и за лечение на дефицит на вниманието у деца или възрастни.

И малко GABA

Основният инхибитор на вашия мозък е GABA (гама-аминомаслена киселина - аминокиселина, която се синтезира от глутаминовата киселина). Тя се свързва със състояния на спокойна умствена концентрация и ведрина. Тя помага да се преборим с хроничната тревожност като не позволява на невроните да прекалят с изпращането на импулси заради свръхстимулация. GABA също така предизвиква и мускулна релаксация, така че острият й недостиг може да доведе до гърчове.

Глутаминовата киселина е основен възбуден медиатор, който участва в умствената дейност и ученето. Той увеличава честотата на изпращане на импулси в централната нервна система. Тя функционира и като алтернативен източник на енергия за мозъка, когато нивото на кръвната захар е ниско.

Превръщането на глутаминовата киселина в глутамин е единственият начин, по който мозъкът може да изхвърли токсичния амоняк - естествен страничен продукт от разграждането на белтъчините, който дори и в малки количества раздразва невроните.

Торинът е аминокиселинен медиатор, който стабилизира невронните мембрани, като ги предпазва от спонтанна електрическа активност. Откриван в най-големи количества в мозъчната тъкан, торинът предизвиква спокойствие, като уравновесява действието на определени възбудни медиатори. Той притежава и антиоксидантни способности. Торинът улеснява и изхвърлянето на ненужните количества натрий, като по този начин запазва калия и магнезия. (Dr. Atkin\'s Health Revelations, June 1996)

Магнезият подпомага управлението на честотата на изпращане на електрическите сигнали от невроните и заедно с витамин В1 е основната храна, която подкрепя възстановителните процеси, чрез които невроните изчистват стреса от продължителното изпращане на електрически импулси.

Пониженото ниво на магнезий в синапсите предизвиква свръхчувствителност. Шумовете ще изглеждат прекалено силни, а светлините ще светят прекалено ярко. Това увеличава интензивността, с която тялото отговаря на стреса, и - тъй като стресът намалява способността на бъбреците да преработват магнезия - свръхчувствителността продължава да нараства. (Optimal Nutrition Review, Feb 1990)

Магнезият активира и натриево-калиевата АТР-аза - ключов за клетъчната мембрана ензим, който контролира клетъчното равновесие на калия и натрия, което е от абсолютна важност за електрическата активност на невроните, както и за самото им съществуване. Клетките биха се пръснали ако отношението между калия и натрия излезе от контрол!

Книги за справка:

1. Food and Mood by Elizabeth Somer, MA, RD, 1995.

2. Prescription for Nutritional Healing by James F. Balch, MD & Phyllis A. Balch, C.N.C., 1997.

3. Eat Right, Be Bright by Arthur Winter, MD & Ruth Winter, 1998.

4. Mind Food and Smart Pills by Ross Pelton, Ph.D., 1989, reviewed on Sep 15, 1999.

Свързани с темата статии:

1. Moral behavior traced to specific brain area NEW YORK, Oct 19, 1999.

Храненето и вашият мозък - белтъчини за функциониране facebook image
Публикувано от: СТИЛЯНА СТОЯНОВА

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.