Забравена парола?
Начало на реферати

Хранене на деца и ученициХранене на деца и ученици

Основната обмяна на детския организъм е по-интензивна от тази на възрастните лица и се характеризира с преобладаване на процесите на асимилация, които осигуряват образуването на нови клетки, увеличават клетъчната маса и телесната маса като цяло. Общия енергиен разход на деца та в кърмаческа възраст надвишава този на възрастните лица 5 пъти, а в края на първата година - 2 пъти и това съотношение се запазва до края на детството.

Храната на детето трябва да съдържа всичките главни хранителни вещества: белтъчини мазнини, въглехидрати, минерални соли, витамини, микроелементи и други. Храненето на детето и юношата трябва да покрива тяхните енергийни загуби и да осигурява нормалния им растеж и развитие. Енергетичната стойност на дневната дажба следва да е с 10% по-голяма от дневния разход на енергия.

Полът определя различията в енергетичните и хранителните нужди, които се очертават към 11-годишна възраст и са най-голями при 18-годишните, когато енергоразходът при момчетата е с 30% по-голям от този на момичетата, а нуждата от белтъчини при 18-годишните момчета са с 20-25% по-голями от тази на момичетата на същата възраст.

Хранителната дажба за всяка възрастова група трябва да удовлетворява напълно потребностите от основни съставки и енергия. Доколкото енергетичните загуби са разчетени в килоджаула /килокалории/, основен показател за достатъчността на хранителните дажби по отделните приеми е енергийната стойност на храната. Правилният режим на хранене отчита морфологичните и функционалните особености на организма в различните възрастови периоди, необходимостта от изграждане на хранителен динамичен стереотип, водещ до повишаване отделянето на стомашен сок, регулиране на апетита и на интервала между отделните хранения. Храната трябва да бъде вкусна, разнообразна и да възбужда апетит. Режимът на хранене в ранна детска и предучилищна възраст е 4-5 пъти дневно през 2-3 часа, а в училищна възраст - 3-4 пъти дневно. За учениците от училища и интернати режимът на хранене се организира с отчитане на учебните занятия в една или две смени. За учениците от първа смяна се препоръчва първата закуска да бъде преди отиването им в училище - към 7 часа, втората - в училището във вид на топла закуска, обядът - след завръщането от училище и вечерята - към 18-19 часа. За учениците от втора смяна първата закуска е в 8 часа, обядът - преди отиване в училище, топлата следобедна закуска е в училището, а вечерята - в 19-20 часа.

Първата закуска /20-25%/ включва около 2500-2930 килоджаула /600-700 килокалории/, колкото е енергоразходът на децата по време на учебните занятия. Тя трябва да съдържа 15-20 грама белтъчини, същото количество мазнини и 80-100 грама въглехидрати и да включва мляко или чай, филия с масло, конфитюр, мармалад, мед, сирене, кашкавал, варено яйце, колбаси, юфка, макарони, пресни плодове и зеленчуци.

Значително място в организацията на редовното хранене на учениците заема втората закуска в училище по време на голямото междучасие. Систематичното и приемане обезпечава висока работоспособност през целия учебен ден, по-добра успеваемост и по-добро самочувствие. Енергийната стойност на тази закуска трябва да бъде 10-15% от дневната енергийна стойност на храната. Закуската трябва да съдържа около 12

Хранене на деца и ученици facebook image
Публикувано от: Koprinka Nikolova Grueva

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.