Забравена парола?
Начало на реферати

Хладнокръвие и решимост при изпълнението на една патриотична мисия


Хладнокръвие и решимост при изпълнението на

една патриотична мисия

съчинение разсъждение


В повестта Немили-недраги се разкрива възвишеният образ на хъша-патриот,който успява да запази достойнството си в чуждата земя. Действителността притиска емигрантите,но не може да ги лиши от мечтите им,да ги превърне в егоисти , страхуващи се само за живота си.

Мисията на Македонски,възложена му от БРЦК доказва,че водачите на движението за освобождение и хъшовете са обединени от любовта си към България и когато се налага си съдействат.

По време на мисията,в тъмната нощ героят се проявява като смел,силен духом и съобразителен човек.Той доказва,че може да рискува живота си ,когато му е оказано доверие,а той трябва да го оправдае.

Нощта на 20 февруари е мразовита и безлюдна,Дунавът е замръзнал ...един дебел пласт лед беше облякъл като в медна броня величествената река.

Препятствията по пътя не закъсняват.Черната ивица,чийто край не се вижда се появява неочоквано и изправя Спиро пред необходимостта да направи решителен избор-или да се върне назад,без да изпълни мисията,или бързо да намери някакъв изход.

Непредвиденото усложнение което създава внезапно изкочилият от колибата влах,отново се оказва пречка,която може да провали мисията на пратеника. Динамичната борба за една дъска е съпроводена и с динамичен диалог.

Македонски отново извършва подвиг,когато преминава над бездната по една дъска.Неслучайно той,който от години ни се е кръстил, ...сега пред тая зеюща яма неволно вдигна ръка и се прекръсти.Макар и да осъзнава ясно опастността и риска, нищо не може да го спре.Волята и себеобладанието,ръководят действията му.

Хъшът проявява хладнокръвие и съобразителност още веднъж , когато трябва да избегне срещата с караулите.Много внимателно той се справя с опастността.Помага му неговата издръжливост.

След всички изпитания,през които бунтовникът преминава има пълно право да се нарече пред баба Тонка твой син.Той влиза в къщата бързо и безшумно.Като се среща с Левски,не му разказва за изпитанията си.Това отново показва неговата безкористност.

Македонски остава в съзнанието на читателя като герой и родолюбец.Подвигът, който извършва,заличава предишните му непочтенни постъпки.Той предизвиква възхищение у читателя.

Хладнокръвие и решимост при изпълнението на една патриотична мисия facebook image
Публикувано от: Elena Grigorova

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.