Начало на реферати

Хищникът рис


Рисът (Lynx lynx) е животно от семейство Коткови.

Разпространение

Преди години Странджа е била главно обиталище на риса. Рисът, макар и по-рядко, се среща и из Бургаско, Панагюрско, Твърдишкия балкан, Власи планина и на други места. Обаче от известно време насам не се е случвало да е убиван рис. Може би у нас се срещат вече само единични екземпляри, укрити в най-гъстите гористи и необитаеми места. За последен път рис е убит в Странджа през 1913 година.

През 80-те години видът е реинтродуциран в сръбската част на Западна Стара планина, където има стабилна популация. Според екологичната организация Сдружение „Балкани“, в началото на 21 век в района на Берковица са се появили следи от рис, смятан за изчезнал от територията на България в продължение на един век. Предполага се, че те са от екземпляри, преминали през границата със Сърбия. Според сдружението е възможно повторното заселване на рисове да бъде застрашено от евентуалното изграждане на ски комплекс в подножието на връх Ком.[1]

Начин на живот и хранене

Рисът се среща в тъмните, мъчно проходими гори. Обикновено рисът живее поединично. Понякога из гората се движат заедно по три-четири риса, но не задълго. Рисът е нощно животно. Денем се крие или лежи в леглото си. До него винаги се връща, като прави няколко големи скока, за да прикрие следите си. Когато напада животните или се предпазва, той дебне като котка. За да избегне опасностите, обикновено се връща по пътя, по който е минал по-рано. Това улеснява ловците, когато го преследват, особено зимно време. Стъпките му са много характерни: по-големи са от тези на вълка, правилно кръгли и се отличават от тях, че нямат отпечатък от ноктите, та следите отпред са затъпени. Ако се движат няколко риса заедно, те всички стъпват в едни и същи стъпки, както на отиване, така и на връщане. Това твърде много затруднява наблюдателя, защото не може да се определи посоката, по която са минали животните. Скрит на някое дърво или скала, рисът обикновено се хвърля със скок върху минаващото животно. Той напада различни бозайници и птици, без да избира големината им, като напада даже и елените. След убиването на плячката, ако е дребна, играе си с нея, както котката си играе с уловената мишка. В някои горски места, където наблизо има селища, той напада и овце, кози и телета, като понякога умъртвява по няколко наведнъж. Рисът е изобщо рядко животно и животът му не е добре изучен. Смята се, че след десетина седмици бременност женската ражда по две, а по-рядко по три малки, които отначало са слепи. След откърмянето им майката ги храни с мишки и малки птици.

Хищникът рис facebook image
Публикувано от: Mariya Mihaylova Georgieva

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.