Начало на реферати

Характеристика на историческа личност Стефан Стамболов


.Характеристика на историческа личност.


Стефан Стамболов

(1854-1895)




Роден на 31.01.1857г. в старопрестолния град Търново. Стефан Стамболов преминава през огъня на революционната борба. Дейността му е подчинена само на една цел освобождението на България. Като Левски месеци наред обикаля българските градове и села, полага усилия за възстановяване на революционните комитети. Той е един от организаторите и ръководителите на Старозагорското ( 1875г. ), Априлското ( 1876г. ) въстания, а Кресненско Разложкото ( 1878 1879г.) е въоръжениът протест на българите срещу Берлинския договор, разпокъсал България. След Освобождението с огромна енергия Стефан Стамболов се включва в политическия живот на младата българска държава. През 1884г. е избран за председател на IV ОНС. Започва най-отговорното време в живота му. Десет години той е неоспорим държавен лидер и е на върха на своята политическа мощ. Като доброволец той взема участие в Сръбско българската война въоръжената защита на Съединението. Във важни решителни моменти Стефан Стамболов се е намесвал и се вземали правилни решения. Той открито се обръща към княз Батенберг, че трябва да избира или пътя към Пловдив т.е Съединението или пътя към Дапмщат абдикацията. Като регент успява да защити по достоен начин българския национален суверенитет. С желязна ръка смазва военните бунтове на офицерите русофили в Русе и Силистра. На 20 август 1887г. новия княз Фердинанд назначава Стефан Стамболов за министър председател и министър на вътрешните работи.

Управлението на примиера Стефан Стамболов продължава 7г. и се характеризира с остра политическа конфронтация, а неговата Народнолиберална партия се утвърждава като най - влиятелната и най добре организираната политическа сила в България.

Стефан Стамболов води безкомпромисна борба за опазване на националната ни независимост и излизането на България от международната изолация чрез признаването на княз Фердинанд от европейските държави. На 5 юни 1891г. княз Фердинанд е приет на частна

Характеристика на историческа личност Стефан Стамболов facebook image
Публикувано от: Иван Иванов

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.