Забравена парола?
Начало на реферати

Хамлет – трагедия за тревожните проблеми, които никой век не разреши


„Хамлет” е първата от поредицата велики трагедии а Уилям Шекспир. Откакто е създаена, тя привлича актьори, театрална публика, критици.Интересът към трагедията се дължи на любопитната интрига и на сложния и все докрай неизяснен обрза на главния герой – датския принц Хамлет. Поставените в нея общочовешки проблеми осъществяват допир с всички времена и поколения. Творбата е многопланова и всяко поколение може да открие актуални за себе си случки и проблеми.


„Хамлет” е трагедия на възвишения и честен човек, воюващ срещу лицемерието и злото. Принцът е трагичен герой,защото е изправен пред проблема дали да повярва на призрака и да отмъсти за баща си или да отстоява своите хуманистични разбирания.


Датският принц се завръща в замъка Елсинор и заварва да цари там злото, доноса и хаоса. Тези нови ”добродетели”идват с качването на престола на новия крал-Клавдий. Грижливо подхвърлената от стражата реплика „Има нещо гнило в Дания...” се оказва горчива истина за Хамлет. Дълго след смъртта на баща си принцът скърби дълбоко, преследван от мисълта за синовия дълг за отмъщение и раздиран от колебание, несигурност и вътрешно терзание. Хамлет е на границата между две епохи, съхраняващи различни морални системи и норми на поведение. В Средновековието думите на призрака винаги са истински, но хуманистичното чувство на Хамлет – новия ренесансов човек, налага той първо да провери истиността на твърдението и тогава да действа. Уверил се в правотата на думите на духа, Хамлет отмъщава, но така, че всички да разберат за виновността и злодянието на Клавдий. Сляпото отмъщение няма да помогне на мъртвия крал, затова по-добре принцът да е уверен и да съхрани своите разбирания. В този изключително труден момент, той е изоставен от всички. Той е разочарован най-вече от близките си хора-майка си и чичо си. Майка му Гертруда не спазва никакво благоприличие и скоро след погребението се омъжва за Клавдий.


Новият крал е олицетворение на злото и двуличието. Типичен пример за братоубиец и прелюбодеец. Убива хладнокръвно брат си и се настанява на неговото място на престола и при жена му. След като разбира, че е разкрит, изпраща Хамлет на сигурна смърт. Той е манипулатор,защото настройва целия кралски двор срещу принца, с цената на измама, само и само да запази живота си.


Хамлет е разочарован дори от своята любима Офелия, която се подчинява безропотно на баща си – новия крал. Те я използват за да могат да действат върху Хамлет. Потресен от света на злото и лицемерието, Хамлет се скрива зад маската на лудостта, която му позволява да говори так, че да разбере истината за убийството на баща си. В тази лудост, той не е далеч и от мисълта за самоубийство, отразена в монолога: „Да бъдеш или не-туй е въпросът”. Но е готов да се изправи срещу „море от мъки” и да сглоби „разглобеното време” в името на доброто и всички хуманни идеали.


Трагедията „Хамлет” пресъздава една епоха на подлост и жестокост, срещу която воюва един човек изпреварил съвременниците си, самотен, но дълбоко хуманен, който иска да съхрани най-възвишеното у човека.Тя е изстраданата художествена мярка за човечност и хуманни ценности, несъвместими с проявленията на порока.

Хамлет – трагедия за тревожните проблеми, които никой век не разреши facebook image
Публикувано от: Mariela Aleksova

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.