Забравена парола?
Начало на реферати

Гърция и о-в Тасос


Релефите на Прохода на Теорите с изображения на Нимфи,Грации,Аполон и Хермес са пренесени през Турско време(1863) от френски пътешественик в Лувъра.

В покрития югоизточен портик на Агората,се намира паметникът на Главк,

Който идва в Тасос,заедно с Парийците,през VII-ми в.пр.Хр..Фактът потвърждава надпис,открит при паметника – паметникът съм на Главк,синът на Лептин.

На площада на Агората съществуват един олтар и полукръгли трибуни с пиедестал,постройки датирани към I-ви в.пр.Хр.,когато Тасос заема важно място и влияе съществено върху Римската администация на провинцията.

По-северно се намират стъпала от постаменти на статуи – вероятно на Август,на Гай и Левкий Цезар.

По-горе,в близост с храма на Зевс,има една кръгла основа с мраморни стъпала, където жителите на о-ва почитали прочутия Тасийски атлет Теаген,син на Тимоксен,за който се твърди,че е спечелил 1400 победи в панелински игри.Павзаний ни информира,че е видял в Олимпия паметник,посветен на победителя(през 480 и 476г.пр.Хр.).

В северозападната страна на Агората се намира свещения храм на Тасийския Зевз Агоревс, с кръгла ограда от мраморни колонки и плочи,а източно над постройката с параскенион,съществува пиедесталът на оброчен паметник.

Югоизточно от Агората е бил главният булевард на града свързвал Прохода на Теорите с Храма на Херакъл.Част от пътя покрита с плочи е разкрита и дава представа за величието на древните времена.

Над Прохода на Теорите,източно от Агората се намира Храмът на Артемида, от най- древните на о-ва.През 1909г. В храма са открити статуи на жени от Тасос,със знатен произход,пренесени през Турско владичество в музея в Инстанбул.

Гърция и о-в Тасос facebook image
Публикувано от: Ангел Великов

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.