Забравена парола?
Начало на реферати

Гърция и о-в Тасос


Пристанището на античния Тасос е било двойно,еното(военно) е било затворено,както и до днес.От военното пристанище,за което споменава и Демостен в известните си речи – Филипики,се съхраняват двата мраморни кея,както и покритото с каменни плочи дъно.В това защитено място,което се ползва до днес,са приставали в древността триери на Тасийците.Откритото пристанище се е намиралосевероизточно,до скалите на Евреокастро и се е ползвало за акустирането на търговските кораби.Следи от вълнолома се виждат още в морето.Двете пристанища са били контакт с укрепения град посредством три порти,две от които се съхраняват-Портата на Хермес и Грациите и Портата на Богинята с колесница,над търговското,открито пристанище.

Зад крепостите на брега и точно над закритото пристанище се намира древната Агора – търговският и полотически център на Тасос,започнал да се строи през IV-ти в.пр.Хр. и постепенно завършен до II-ри век.Около един открит площад се развива едно полузатвирено,правоъгълно пространство,със страни 100м. и периметрични портици,докато в северната страна са поставени обществени сгради,храмове на богове и паметници.В източната страна на Агората за портиците,се намирали магазините,работилниците и складовете на Тасийците, в дясно и ляво от т.нар. Проход на Теорите.

Проходът на Теорите”е постройка от 470г.пр.Хр и изглежда е била от голямо значение,тъй като статуите открити там,както и исодомската зидария на околните постройки,доказват,че е представлявал голям и внушителен комплекс.

Гърция и о-в Тасос facebook image
Публикувано от: Ангел Великов

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.