Забравена парола?
Начало на реферати

Гърция и о-в Тасос


Формата на о-ва е почти кръгла,с най-голяма ширина (изтог-запад) 22км. и (север-юг) 25 км.,с периметър 90км.Крайбрежията му са скалисти в източната и южната част,и пясъчни в северната и западната част.

В недрата на о-ва има богати руди.Мед,в областта Астрис,Тимония и Теологос,

олово,сребро и цинк в Лименария,желязо в местността Калирахи.Богатите рудници на Тасос,особено тези,които са се намирали между Енира и Койнира , както пише Херодот,както и,прочутата му корабостроителна държесина от горите му,са били предпоставките в античността,за голямо и продължително развитие,разцвет и напредък.Твърди се даже,че точно тези богатства са привлекли първите колонисти – Финикийците в Тасос.Процут през античността,но и днес,е снежнобелият мрамор на о-ва,походящ за изработването на статуи и величествени паметници и сгради.Тасийския мрамор е бил използван и във Византийска епоха,за построяването на Света София в Константинопол.

Климатът на Тасос е изключителен.Разнообразието на ландшафта,гъстите гори и изобилните изворови води,в съчетание с морското влияние,създават прекрасни условия за летуване и отдих.


История

Тасос(Тас),син на Посейдон или на царя на Финакия Агенор и на Телефаса,се споменава в Гръцката митология,като основоположник на о-в Тасос.

Както споменава Херодот,Критски нашественици или търговци,отвличат от Тир във Финикия,Европа-дъщеря на Агенор,около 1600-1500г.пр.Хр. и я отвеждат в Крит.

Гърция и о-в Тасос facebook image
Публикувано от: Ангел Великов

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.