Начало на реферати

Гълъбът


Гълъбът

Есе

Гълъбът не е просто птица, обитаваща необятната земя - той е част от историята и пророчествата на различни култури. Векове наред това нежно и невинно създание е смятано за символ на чистотата, надеждата и мира, както и на вечния полет на човешкия дух към красота, хармония и съвършенство.

Образът му е част от символиката на много страни и народи. Китайците, като едни от най-древните мъдреци, свързват това животно с дълголетие и мирни старини. Според японците гълъбът е неоспоримият бог на войната, а изобразен с меч символизирал настъпването на края на войната, подчинение, мир и дълголетие.В християнството той олицетворява образа и чистотата на Божия дух. Гълъбът е считан още за символ на душата, преминаваща от нашия свят в отвъдното. Птицата, която е кръжала над главата на Дева Мария, не случайно е била гълъб, изобразяващ светлината и представляващ ясен знак за Великата майка и Господарка на небето.

Още по времето на големия потоп гълъбът изиграва важна роля за съдбата на Ной и неговия ковчег. Красивата и умна птица е символ на вярата и надеждата, които той не губи докато не стига до спасението. Тя е била връзката на Ной с външния свят и можем да кажем, че гълъбът е първото въздушно средство за комуникация. Той е бил последният шанс на Ной - от всички животни в ковчега, гълъбът единствен можел да разбере каква е обстановката навън.Само той е бил достатъчно малък, за да излезе от прозорчето на ковчега, само той е бил в състояние да прелети бушуващите води, и само той е бил достатъчно умен да даде знак на Ной че е намерил сушата, носейки зелена маслинена клонка - залог за примирение на Бога с човека.

В гръцката митология гълъбът е свещената птица на Адонис и Бакхус, а със звезда на главата - свещената птица на Венера, олицетворяваща силните чувства и сладострастието. Емблемата на Атина, символизираща живота, е гълъб с маслинена клонка в човката.

Белият гълъб е една съвкупност от силни и чисти чувства. В неговия образ ние можем да съзрем най-непринудените и естествени отношения между хората, а в образа на два бели гълъба, разперили криле в полет към безграничната свобода и щастие, се крие истинската и безкористна любов. Да видиш бял гълъб е знак от самия Господ. Това означава, че Той бди над теб и няма да позволи нищо да ти навреди. Най-често това се тълкува като дух на някой починал близък, изпратен от Бога да ни пази. Това е нашата връзка човек-Господ, това са нашите спомени от миналото, изпълнени с умиление, нашият копнеж за доброта в настоящето, нашият лъч светлина, озаряващ правилния път, по който да поемем в бъдещия ден.

Гълъбът facebook image
Публикувано от: Маринка Савова

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.