Забравена парола?
Начало на реферати

Гепард- характеристика


Гепард (Acinonyx jubatus)Гепардът е най-бързият бозайник на земята. Той може да развие невероятните 112 км/ч, като само за 3 секунди набира скорост от 90 км/ч.
Той съчетава много белези характерни за кучето. Има удължено тяло, дълги и стройни крака и малка глава. Лапите на гепарда са малки, като ноктите не се прибират, както е при другите котки.
Окраската на гепарда е петниста. На жълтеникава основа са нахвърляни множество малки черни петна. Характерна черта на гепарда са черните ивици, които започват от очите до муцуната му. На тила си гепарда има къса грива, която е по-силно изразена при малките. Очите на гепарда са малки и червеникави.
В миналото гепардите са имали широк ареал на разпространение, обхващащ почти цяла Африка, Предна Азия, Туркмения и Индия. Днес в Африка гепарди се срещат на юг от Сахара, в източна Африка са се запазили в резервати. Що се отнася до гепардите на територията на Азия, те се срещат все още в Туркмения и в някой райони на Иран.
Гепарда обитава предимно равнини и савани, обрали с висока растителност.
В африканската савана, гепардите често наблюдават за плячка от някоя висока скала или от клоните на дърветата. Когато жертвата е близо до тях, гепарда се впуска с бърз бяг към нея. Ако не успее да улови жертвата си, той се отказва, пестейки сили за следващият си опит. Най-често лова на гепарда не трае повече от 20 сек.
Основната плячка на гепарда са газели, антилопи, по рядко брадавичести прасета или птици. Гепарда ловува денем.
В миналото гепарди са се използвали за лов на дивеч от князе и царе, замествайки хрътките. Гепардът е кротък и податлив на опитомяване. Първите сведения за лов с гепарди са от преди 3 хил. г. пр. н.е. във Вавилон. По-късно откриваме сведения в древен Египет, Индия, Армения, Етиопия и др. Един обучен гепард струвал по скъпо от най-ценните кожи и скъпоценни камъни.
Гепардите живеят предимно поединично, но не рядко се срещат групи от женска подрастващи малки или възрастни мъжки, които ловуват заедно. Но никога не се срещат групи само от женски, характерни за някой други котки, като например лъва.
На закрито женската ражда от 1 до 5 малки, като мъжкият се грижи за тях, брани ги, носи храна на женската и малките. Дори когато майката загине, бащата не изоставя малките и продължава да се грижи за тях. Малките бързо се научават да ядат месо. Въпреки всичко те са доста уязвими. Висока е смъртността при малките гепарди над половината умират ненавършили една година.
Интересен е фактът, че малките гепарди могат да прибират ноктите си както останалите котки, до четиримесечна възраст.
Под жестокото слънце на Калахари ще станете свидетели на една от най-зрелищните гонитби на Земята. Дуел на живот и смърт, в който противници са ловката и изящна антилопа, наречена спрингбок и най-бързият сухоземен хищник гепардът. Ожесточени схватки, хитри уловки и опасни изпитания ще ни въведат в тайните на една надпревара, в която оцеляват само силните.

Една антилопа стийнбок наполовина на размерите на спрънгбока преминава през дюните. Две очи я следят отблизо. Женският гепард явно преценява шансовете си. Тя има три пораснали, вечно гладни малки.

Гепардите са известни като най-бързите бозайници на сушата. Стийнбокът обаче също е бърз и гъвкав и развръзката никога не е известна. Големите чувствителни уши на антилопата са винаги нащрек за хищници. Все пак гепардът ще се опита да се промъкне на няколко метра от плячката си и да я изненада с финалния си спринт. Малката антилопа знае всяко кътче из храсталака. Но реакциите на гепарда са мигновени и той се носи като вятъра. За да си осигури пряк достъп към плячката, хищникът заобикаля

Гепард- характеристика facebook image
Публикувано от: Иван Недков

Използване на фолио от напълнен полиетилен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.