Начало на реферати

Фьодор Михайлович Достоевски


1864 г. е изключително трудна за Ф. М. Достоевски. Умират жена му и брат му, списанието е спряло, самият той е болен, без никакви финансови средства и с дългове, които могат да го отведат в затвора. За да излезе от затруднението, се съгласява за 3000 рубли да продаде на издателя Стеловски правото да идаде пълно събрание на съчиненията му. Освен това се задължава да напише но роман, който да предаде на издателя до 1 ноември 1866 г., а ако не успее, месец по-късно ще загуби правата над съчиненията си. Писателят нямаи избър и се съгласява с изнудването. В срок написва и предава новия роман - Картоиграчът, но изостава работата му над започнатия по-рано Пръстъпление и наказание. Това става повод да маеме стенографка и така открива щастито на живота си - Анна Григориевна Сниткина, с която не се разделя до смътта си. Тя го убеждава да заминат за Европа Посещават много известни градове. Далеч от Русия Достоевски написва един от най-хубавите си романи - Идиот. На няколко пъти поиграва на рулетка всичко, което притежава, и поставя семейството си пред тежки изпитания. През 1868 г. в Женева умира първото дуте на писателя. Тази смърт го поразява и задълбочава култа му към страданието и към детето страдалец.

В последните годино от живота си Досоевски твори в Русия. През 1872 г. се появява романът му Бесове, а през 1880г - най- голямото му произведение от това време Братя Карамазови. На следващата 1881 г., Достоевски умира в разцвета на творческите си сили на 60-годишна възраст.

Творчеството му може да бъде разделено на два периода. Първият включва времето от 1845 до 1849 г. (изпращането на каторга). Най-известните му творби от това време са повестите Бедни хора(1846), Двойник(1846), Хазяка(1847), Ползунков(1848), Неточка Незванова(1849) и сантименталния роман Бели нощи(1848). Основен тип герой в тях е млкият човек, а основния проблем - двойничеството на противоречието между мечта и действителност.


Фьодор Михайлович Достоевски facebook image
Публикувано от: Йорданка Няголова

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.