Начало на реферати

Фьодор Михайлович ДостоевскиНа 19 ноември 1849 г. 22-ма петрашевци са арестувани и осъдени на смърт от Николай І. Присъдата тряблаво да бъде изпълнена на казармения прац на Семьоновския полк, където бил издигнат ешафодът. Някои от осъдените вече били помилвани, но за назидание царят искал да ги накара да усетят смъртта. По-късно Дотоевски разказва: Ние, петрашевците, стояхме на ешафода и слушахме присъдата без ни най-малко разкаяние... Присъдата - смъртно наказание чрез разтрелване, прочетена ни предварително, беше прочетена съвсем не на шега; почти всички осъдени бяха уверени, че тя ще бъде изпълнена, и прекарахме най-малко десет ужасни, безмерно страшни минути на очакване на смъртта. Преживяването е най-страшното в живота на 27-годишния тогава писател. Нанесен е тежък удар на психиката и здравето му. От този момент зачестяват епилептичните му припадъци.

Смъртната присъда на Достоевски е заменена с 4 години каторга в Сибир. Окован във вериги, при студ 40 градуса под нулата, на 23 януари 1850 г. той пристига в Омската крепост - място, описано в Записки от мъртвия дом като ад, мрак непрогледен. Каторгата не сломява духа на писателя, но го преобразява. Той преосмисля политическите си възгледи и избира друг път- на религиозното самоосъзнаване.

23 януари 1854 г. веригите на Достоевски са свалени, но това все още не значи, че е свободен. Не му разрешават нито да се върне в Москва, нито да пише и публикува. Зачислен е в 7-и винеен граничен батальон в малкото селище Семипалатинск. единственото хубаво нещо, което му се случва там, е, че среща първата си съпруга Мария Исаева и се оженва. Поради силно разклатено си здраве подава оставка и е освободен от служба. Разрешава му се да живее в Твер под надзор. Една през 1859 г. благодарение намесата на влиятелни приятели се завръща в Петербург и започва нов живот. Заедно с брат си Михаил издава сп. Время, което става орган на новото руско литературно движение почвеничество. За две години съществуване на списанието негови сътрудници са А. Островски, Некрасов, Шчедрин и др. Тук за пръв път Достоевски печата откъси от романите си Униженити и оскърбените и Записки от мъртвия дом. След като Время е спряно от правителството, братя Достоевски продължават да го издават, но с ново име - Епоха.

Фьодор Михайлович Достоевски facebook image
Публикувано от: Йорданка Няголова

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.