Начало на реферати

Фьодор Михайлович Достоевски


Пръв в световната литература Достоевски изслeдва болезнените прояви в човешката душа и поставя началота на ново явление в литературата -т. нар. полифоничен роман. Интересът и съчувствието към страдащите е емблемата на Достоевски, навярно защото той самия много е страдал през живота си.

Роден е на 30 октомври 1821 г. в Москва. Баща му, Михаил Андреевиц Достоевски, е лекар в Мариинката болница за бедни. Семейството обитава едно от помещенията на болничата, превърнато по-късно в музей Достоевски. Майката на писателя, Мария Нечаева - жена с нежна душа, умира млада и оставя седем деца сираци. След нейната смърт фамилията се песелва в малко имение в Тулска губерни. Бащата изоставя професията си и изпада в тежка депресия. Агресивното му поведение го довежда до конфликт с местните селяни и става причина за смъртта м,.

Безрадостната семейна среда се отразява потискащо върху младия Достоевски. Тя развива у него самовглабеност и мрачни чувства, изостря интереса му към къжното в живота. Още в детството той навлиза във вселената на страданието, а по-късно като писател го извисява до чистилище, за което пише: Страданието е главният и може би единствен закон на битието на цялото човечество.

Фьодор и по-големият му брат Михаил първоначално се образоват вкъщи, после в частни пансиони и в главното военноинженерно училище в Петербург. И двамата обичат да четат и щом пристигат в Петербург, първо обхождат местата, свързани с живота на пушкин. Достоевски не е особено доволен от избраното от баща му училище, но през цялото обучение е между първенците в курса. Получава звание инженер-додпоручик и държавна служба, на която остава само една година. През тази година е публикуван негов превод на Йожени Гранде на Балзак и Достоевски решава да се отдаде само на литературни занимания. Още с първия си роман - Бедни хора(1846), предизвиква възхищението на руската литературна критика в лицето на Белински и Некрасов.

По същото време Достоевски се запознава с революзионера Петрашевски и започва да посещава тайните събрания на кръжока му. Увлича го идеята за сваляне на тираничната царска власт и освобождаване на селяните от крепосничеството. Достоевски става един от най-пламенните оратори на тайното общество.

Фьодор Михайлович Достоевски facebook image
Публикувано от: Йорданка Няголова

За приятелството 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.