Забравена парола?
Начало на реферати

Философията на Джон Лок


Философията на Джон Лок

Въведение

Дж. Лок е английски философ, който се противопоставя на учението на Декарт. Основните идеи на Лок са насочени срещу абстрактния, безплоден и спекулативен философски рационализъм. Лок не познава геометризирания монистически рационалистически метод на Бенедикт Спиноза. Той не в могъл да вземе пред вид и рационалистическите положения, обосновани в Нови опити върху човешкия разум, защото умира, преди Лайбниц да е завършил своята книга.

В критиката си срещу основните принципи на рационализма Джон Лок има предвид изключително Рене Декарт. Срещу основната теза на рационализма, че истинното значение за нещата идва не от сетивния опит, а от присъщите на съзнанието вродени (доопитно дадени) принципи и идеи, Джон Лок противопостави най-прости, най-близки до ума възражения. Опит върху човешкия разум пръв в дългата история на философията с безспорна яснота, категоричност и последователност разкрива логическата несъстоятелност на рационализма.


1. Биография на Дж. Лок

Лок се ражда през 1632 г. Баща му е чиновник в съда, споделящ демократични и либерални идеи и взел участие във войната на парламента срещу крал Чарлз I. Лок завършва Уестминстърската манастирска школа и Оксфордския университет като получава универсална научна и философска култура, изучавайки химия, медицина, системите на Окам и Декарт. Както обикновено се случва, никой не е пророк в собствената си страна и той не получава докторска степен в Оксфорд, но Британската академия на науките го избира за свой действителен член.

Кариерата на Лок е свързана с политическите тенденции на неговото време. По това време, след смъртта на Оливер Кромуел, започва реставрация на монархията, осбено при възкачването на Джейкъб (Джеймз) II. Като личен секретар на лорд Ашли, един от най-явните представители на опозицията срещу

Философията на Джон Лок facebook image
Публикувано от: Кирчо Митев

Подобни материалиФилософията на Джон Лок 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.