Забравена парола?
Начало на реферати

Евристични методи в управлението


ТВОРЧЕСКИЯТ ПРОЦЕС


"Умът - това е повече отколкото си мислите”

Матиас Конрадсон


Творчеството и новаторството непрекъснато ни тласкат все по-напред. Става дума за научни открития като пу­шеното сирене, пъпешите без семки и разтърсващи нови философии от рода: "бавя се, следователно съм мързел". Но по­молете някой ваш приятел да измисли не­що ново на момента и той ще придобие вид, все едно е изял цяла топка сладолед наведнъж. Всъщност, творчеството е един трудноописуем процес. То, както и идеите, не се случва по команда, изглежда извира, когато най-малко очакваме - като лъч светлина, осветяващ ума ни от раз­лични страни, показвайки ни пътя.

Ляво и дясно

Хората с големите глави смятат, че двете полукълба на мозъка мислят по раз­личен начин. Тази хипотеза беше разпрос­транена от Роджър Спери, който получи за своето изследване Нобелова награда през 1981 година. Начините на мислене са най-общо разделени така:

Лявото полукълбо е свързано с логическото мислене, анализа и акуратността, докато дясното се съсредоточава върху естетиката, чувствата и творчеството.

Изглежда дясното полукълбо е нашият творчески настроен приятел. Новите идеи идват от нарушаването на правилата, незачитането на ограниченията и обстоятелствата, минаването през територии, през които никой преди това не е минавал, търсенето на ноби галактики.

Лявото полукълбо, от друга страна анализира, подрежда нещата и се задълбава в детайлите, като в повечето случай пречи на творческото мислене.

Това е лошата новина за Всички, които не са леваци, понеже това значи, че дясното им полукълбо е доминиращото. Леваци: доминиращо дясно полукълбо.Десняци: доминиращо ляво полукълбо.Евристични методи в управлението facebook image

Анализ и контрола на отпадъчни води от неорганични производства 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.