Забравена парола?
Начало на реферати

Есе за Васил Левски


Ние трябва да сме във времето, ако искаме времето да бъде в нас

ВАСИЛ ЛЕВСКИ

/ЕСЕ/


В най светлите страници на историята от тъмния период на робството България със златни букви е вписано името на Васил Левски.

Във всяко българско сърце живее споменът за него Апостола, неуловимия Дякон, мъжа с най чистата душа! Малкото дете започва да учи българската история с неговото име символ на безгранична обич към род и Родина!

Като личност и дело Апостола на свободата синтезира най ярките черти на времето, висшите нравствени добродетели на епохата. Името му е синоним на безкористна служба на народа, на жертвеност и себеотрицание,икона на освободителната борба.

На 18 юли преди 170 години в малкото, но будно градче Карлово се ражда Васил Левски най светлата фигура в българската история. Апостола е пример за подражание на нас, българите, а и животът и делото му ще останат живи в сърцата ни.

Дякона живее активно в своето време. В тази епоха на робство в страната се шири страдание, но се води и борба за свобода. Истинските патриоти, смелите българи жертват живота си за свободата на Родината. Тяхното вдъхновение и пример е Левски.

С любовта към Отечеството, с безкористната служба към народа, Апостола е част от своето време

Какво е времето, в което живеем днес? То е преходно, динамично, противоречиво, с неутвърдени ценности. Кълнем се в любов към Родината, а я напускаме. Трудолюбието е изконна черта на българина. Днес то се измества от оправданието няма работа. Друга характерна черта е

Есе за Васил Левски facebook image
Публикувано от: MARIYA DIMITROVA GEROVA

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.