Забравена парола?
Начало на реферати

Есе за личноста - Ботев


Ботев


В историята и културата на всеки един народ има личности, които са се откроили с качествата или с дейността си, хора, чиито имена се знаят както от най-възрастните, така и от невръстните деца. Такъв човек за нашата нация безспорно е Христо Ботев, човек заслужил уважението и почитта на българите.

Ботев е сложна, изпреварила времето си личност, на която не може да се направи кратка и проста характеристика. Биографията му е изпълнена с разнообразни начинания, изявявал се като поет, революционер, учител, публицист, прозаик- една многостранната личност, непрестанно диреща нещо ново. Въпреки това многообразие, Ботев е останал в паметта на народа през вековете като блестящ поет, създал невероятно творчество, отразяващо както реалността в годините на робството, така и вътрешните му преживявания, и като пламенен патриот със своите революционни идеи и действия. Но по-важното е какво ни говори всичко това за него, за това какъв човек е, за същността и душата му.

Христо Ботев се ражда в Калофер на 6 януари 1848 г. Твърде малко знаем за детските и юношеските години на Христо Ботев, прекарани в Карлово и родния Калофер, а именно те се оказват решаващи за формиране на бъдещия общественик- патриот и гениален поет. Бащата учител и руски възпитаник, Ботьо Петков играе много важна роля в живота на младия Ботев и по- специално по отношение на интереса му към литературата. Колкото до отдадеността му на революционното дело и светлите идеали са стимулирани от майка му Иванка Дренкова. Той завършва гимназията в Калофер с отличие, за което е допринесла и твърдата ръка на даскал Ботьо Петков. През 1863г. Христо Ботев Петков напуска родния дом и през Цариград се озовава в Одеса, където постъпва ученик в Втора одеска гимназия. Там той прекарва 2 години след което напуска гимназията по ред причини- някои в самия него, в силния и непримирим, други в режима на гимназията, в казармената дисциплина, в безсмисленото изтезаване на крехките младежки души. Тук се проявява непоклатимия дух на бъдещия бунтовник. Той самият пише на баща си: "Невъзможно е да се търпи и стои. Тукашните учители и наредби не са човешки, но зверски. Трябва да бъде човек от камък, за да може да ги изтърпи..."* (1, 206) (3ахари Стоянов, с. 37). След напускането на гимназията Ботев остава в Одеса още няколко

Есе за личноста - Ботев facebook image
Публикувано от: Mariya Boyadzhieva

Раднево 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.